15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

28.05.2024 / 20:40 Muzika i Film - U 94. godini

Preminuo legendarni producent filma Kum

Preminuo legendarni producent filma Kum
Foto: Agencije
Preminuo je producent Al Ruddy.

Holivudska ikona, koja je producirala film The Godfather (Kum), umrla je u dobi od 94 godine nakon kratke bolesti, potvrdio je glasnogovornik porodice, piše Daily Mail.

Ruddy je također radio na filmu Clinta Eastwooda Million Dollar Baby s Hilary Swank u glavnoj ulozi. Za oba spomenuta filma nagrađen je Oscarom.

Davno prije uspjeha u filmovima Al je sukreirao TV klasik Hogan's Heroes, koji se prikazivao šest sezona. Od Ala se opraštaju brojni kolege, među kojima su Clint Eastwood, Al Pacino i Hilary Swank.

"Bio je moj veliki prijatelj i jako će mi nedostajati", rekao je Eastwood. Swank je dodala: "Kad sam s njim radila, bila su to najbolja vremena. On će uvijek biti legenda u mojoj i svačijoj knjizi."

Al Pacino je rekao: "Ruddy je bio predivan prema meni cijelo vrijeme dok smo snimali Kuna. Čak i kad me ostali nisu htjeli, on jest. Ohrabrio me kad sam to najviše trebao i nikad mu to neću zaboraviti."

Al, punog imena Albert S. Ruddy, rođen je u Montrealu, ali je odrastao u New Yorku i na Floridi. Pohađao je Brooklyn Technical High School prije nego što je dobio stipendiju koja mu je omogućila da studira hemijsko inžinjerstvo na City College of New York. Godine 1956. diplomirao je arhitektonski dizajn na Sveučilištu Južne Kalifornije.

Ruddy je radio na projektiranju kuća za građevinsku kompaniju u Hackensacku. No naposljetku se posvetio filmskoj karijeri. Kratko je radio u Warner Brothersu, a potom u Universalu.

Godine 1972. producirao je The Godfather, adaptaciju romana Maria Puza. Film je doživio ogroman uspjeh i komercijalno i kritički te se smatra jednim od najboljih filmova ikada snimljenih. Film je bio nominiran za jedanaest Oscara i osvojio je tri - uključujući Ruddyjevog prvog od dva Oscara za najbolji film.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo