23°C
Mostar 31°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 13°C

28.05.2024 / 21:17 BiH - Tužilaštvo BiH

Pročitana optužnica Milošu Lučiću

Pročitana optužnica Milošu Lučiću
Foto: Arhiv
U Sudu BiH danas je pročitana optužnica bivšem ministru za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Milošu Lučiću, koja ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pronevjere u službi.

Osim Lučića, optužnicom su obihvaćeni i Siniša Papaz, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlaštenja, oštetio budžetu BiH za 69.777 KM.

Prema optužnici, koja je danas pročitana, Lučić je lažno prikazivao troškove reprezentacije tako što je od Papaza nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni od gostiju u ugostiteljskim objektima.

Lučić je optužen i da je zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za točenje goriva u različita vozila koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva.

Optužnica tereti Lučića da je, koristeći službeni "audi A6", vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su na taj način predstavljali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Lučića optužnica tereti i da je prisvojio sredstva Ministarstva, a riječ je o laptopima i mobilnim telefonima.

Tužilaštvo BiH je ranije saopštilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 120 svjedoka, tri vještaka i prilaganjem više od 400 dokaznih materijala.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo