13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.05.2024 / 21:20 Svijet - Borrell jasan

Iz EU poručili Gruziji: Usvojeni zakon je za vas veliki korak unazad

Iz EU poručili Gruziji: Usvojeni zakon je za vas veliki korak unazad
Foto: Josep Borrell
Gruzijski parlament danas je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija finansiranih iz inostranstva uprkos velikim protestima i predsjedničkom vetu.

Gruzijski parlament podržao je kontroverzni zakon prošle sedmice uprkos velikim protestima u Tbilisiju i pozivima Evropske unije i Sjedinjenih Država da to ne učini.

Evropska unija najavila je da će ta odluka imati posljedice jer ide protiv zajedničkih evropskih vrijednosti.

"EU je više puta naglasila da zakon koji je gruzijski parlament usvojio ide protiv ključnih evropskih principa i vrijednosti", rekao je danas evropski šef diplomatije Josep Borrell, te dodao kako će EU i države članice ispitati sve mogućnost odgovora na takav razvoj događaja.

Usvojeni zakon vraća Gruziju nazad u tri od devet koraka kojih je Evropska komisija predložila državi na Kavkazu kako bi ubrzala svoje pristupanje savezu – borbu protiv dezinformacija i polarizacije, osiguravanje temeljnih prava i uključenosti udruga civilnog društva.

"Nastavit ćemo stajati uz gruzijski narod i prepoznavati izbor prevladavajuće većine njih za evropsku budućnost njihove zemlje", poručio je Borrell.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo