14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.05.2024 / 22:30 BiH - Foto

Svečanim koncertom u Sarajevu obilježen Dan državnosti RH i 30 godina od otvaranja ambasade u BiH

Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, kao i diplomatskog kora danas su prisustvovali svečanom koncertu koji je upriličen u Domu Oružanih snaga BiH povodom Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i obilježavanja 30 godina od otvaranja hrvatske ambasade u Sarajevu.

Kako je istaknuto, ova važna godišnjica podsjeća na dugogodišnje prijateljske odnose i saradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Događaj su svojim prisustvom uveličali predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, poslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, federalni ministar pravde Vedran Škobić, predsjednik Vlade Posavskog kantona Đuro Topić, predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač, poslanik predsjedavajuće Vijeća ministara Mate Lončar, kao i brojni drugi uvaženi gosti.

Uoči koncerta prisutne je pozdravio ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. Podsjetio je da je Ambasadu Hrvatske u Sarajevu službeno otvorio 14. juna 1994. godine Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik. Otvaranje je održano u prisustvu dr. Zdravka Sančevića, prvog hrvatskog ambasadora i prvog doajena diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

- S obzirom da slavimo 30. godišnjicu otvaranja Ambasade Hrvatske u Sarajevu, prisjećamo se vizije prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana, koji je već u septembru 1992. godine, samo nekoliko mjeseci nakon uspostave diplomatskih odnosa odlučio da otvori i uspostavi ambasadu u Sarajevu i imenuje prvog ambasadora, Zdravka Sančevića. S obzirom na ratne okolnosti, Ured Ambasade Hrvatske prvobitno je otvoren u Međugorju. U junu 1994. godine predsjednik Tuđman službeno je otvorio Ambasadu u Sarajevu, koja do danas radi na razvijanju prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje – rekao je Sabolić.

Svečani koncert klasične muzike, koji je bio sastavni dio proslave, okupio je vrhunske izvođače. Na pozornici su nastupili sopranistica Katarina Kikić Marić, prvak opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Stjepan Franetović, te pijanist Davor Ljubić.

Ovaj svečani događaj bio je prilika za slavlje i prisjećanje domaćih i stranih zvanica na važnost Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH.

Na današnji dan obilježava se Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske u sjećanje na svečanu smotru Zbora narodne garde koja se prvi put održala 28. maja 1991. godine na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Dan državnosti u Hrvatskoj je državni praznik koji se obilježava 30. maja u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. maja 1990. i historijsku ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo