15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

28.05.2024 / 23:11 Svijet - Skandal

Uhapšen gradonačelnik u Francuskoj, trošio javni novac na gataru

Uhapšen gradonačelnik u Francuskoj, trošio javni novac na gataru
Foto: Agencije
Grad Agde na obali Sredozemnog mora postao je tema francuskih medija zbog najnovijeg skandala.

U centru cijele priče su lokalna gatara i gradonačelnik Gilles d'Ettore, bivši policajac i obavještajac. Oboje se nalaze u zatvoru, a istraga je u toku.

Francuski grad je poznat po prekrasnim pješčanim plažama i suncu tokom cijele godine, ali i po divljim seks zabavama, piše BBC. Grad je dom najveće svingerske zajednice u Evropi. Deseci hiljada parova iz Evrope svake godine dolaze u grad.

Gatara Sophia Martinez suočava se s optužbama za pronevjeru, dok je gradonačelnik optužen za korupciju, jer je na nju trošio goleme iznose novca poreznih obveznika. Gatara je tvrdila kako može razgovarati s mrtvima.

Gradonačelnikov advokat navodi kako je njegov klijent zamolio gataru da ga spoji s njegovim preminulim ocem. Objasnio je kako bi se gatarin glas promijenio dok bi izvodila seanse te da bi poprimio ton glasa gradonačelnikovog oca.

Martinez je tokom protekle četiri godine navodno manipulisala gradonačelnikom koristeći svoje sjajne vještine trbuhozborca. Gradonačelnik je tako primio hiljade tajanstvenih poziva od "glasova" mrtvih, uključujući anđele, a neki od njih pozivali su gradonačelnika da pomogne gatari.

D'Ettore je stoga platio ljetovanje gatari i njenoj porodici, koristeći javna sredstva. Gatara je tako posjetila Polineziju i Tajland. Dodatno, "glasovi" su navodno nagovorili gradonačelnika da zaposli nekoliko članova gatarine porodice da rade za gradsko vijeće.

Lokalni poduzetnici su na zahtjev gradonačelnika pristali besplatno renovirati gatarin dom iz straha da ne izgube buduće ugovore s gradom. Gradonačelnikov advokat za sve krivi gataru.

"To je luda priča. To je nevjerovatno jer imate čovjeka u politici, gradonačelnika koji je vrlo inteligentan. I otkriješ da takvim muškarcem žena može manipulisati", rekao je.

"Ovo je žena koja je ušla u njegov život i rekla da može razgovarati s njegovim mrtvim ocem. U njemu je pronašla slabost i iskoristila je za ličnu korist. Dugo je trebalo prije nego što je prihvatio da je prevaren", dodao je.

Međutim, gatarin advokat Luc Abratkiewicz ima drugačiji stav.

"Nije riječ o manipulaciji jer je priznala ono što je učinila, a drugi klijenti, uključujući liječnike i arhitekte, rekli su da ima mistične moći. Otkrila je detalje o njihovim životima za koje niko drugi nije znao", rekao je Abratkiewicz.

Mještani imaju svoje mišljenje o cijelom slučaju. U suncem obasjanom kafiću u blizini gradske vijećnice, jedan gost Jean-Max je naveo: "Sviđa mi se gradonačelnik, bio je dobar prema meni, prevaren je. Možda je bio zaljubljen u nju."

Drugi mještanin dodao je, smijući se: "Za mene je seks u srcu skandala. Gdje je u pitanju novac, to znači da je i seks tu." Inače, ekstremna desnica je posljednjih godina značajno napredovala u ovom dijelu Francuske.

Jedna od gradonačelnikovih najglasnijih kritičarki je Fabienne Varesano, lokalna političarka u brzom usponu iz stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen. Sada je pozvala gradonačelnika da podnese ostavku.

"Zaljubljen je u puno različitih žena i to je njegov lični život. Ali korištenje novca poreznih obveznika, to je druga priča. Napravio je ruglo od našeg grada", poručila je.

Sudac je odlučio zadržati i gradonačelnika i gataru u pritvoru kako bi spriječio potencijalne pritiske na svjedoke. Martinez je u međuvremenu premještena u samicu nakon što je napadnuta u ženskom zatvoru. Zatvorenice su je optužile za vještičarenje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo