20°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

29.05.2024 / 10:06 Događaji / Promo - Sarajevo

Jubilarni 15. 'Dani BHAAAS-a': Najveći naučno-umjetnički događaj u BiH i regiji

Jubilarni 15. 'Dani BHAAAS-a': Najveći naučno-umjetnički događaj u BiH i regiji
Foto: Vijesti.ba

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) najavljuje 15. Dane BHAAAS-a, koji će se održati od 20. do 23. juna 2024. godine u Sarajevu.

"Ovi Dani predstavljaju spoj znanja i kreativnosti koji povezuje stručnjake iz različitih oblasti," izjavila je Eldina Nizamić, predsjednica BHAAAS-a. Potcrtala je kako ovaj događaj pruža priliku za razmjenu ideja i iskustava između dijaspore i lokalnih stručnjaka.

Interdisciplinarna razmjena ideja

U okviru BHAAAS-a uspješno djeluju odjeli Medicine i zdravlja, Tehničkih i prirodnih nauka, te Humanističkih i društvenih nauka i umjetnosti čiji će rad biti predstavljen na konferenciji kroz 25 simpozija, stotine prezentacija i predavanja uz poseban trodnevni program održivog urbanog razvoja. Program konferencije bit će obogaćen programom namjenjenim studentima, umjetničkim i kulturnim nastupima te specijalnim događajima. Ovi sadržaji jubilarne konferencije bit će održani u prostorima Hotela HIlls, Opće bolnice Dr. Abdulah Nakaš, ASA Instituta, Doma Armije, Historijskog muzeja BiH, Druge Gimnazije Sarajevo te u Galeriji Manifesto.

Umrežavanje s kolegama

Jedan od ključnih aspekata Dana BHAAAS-a je aktivno učešće dijaspore. Ovaj događaj je platforma za povezivanje stručnjaka iz BiH i onih iz dijaspore, omogućavajući im da podijele svoja iskustva i inovacije stečene u inostranstvu. Saradnja na edukaciji između domaćih i inostranih stručnjaka doprinosi unapređenju praksi u različitim oblastima, čime se potiče napredak edukacije, nauke i umjetnosti u našoj zemlji.

Poseban fokus na studentima

Studenti su srce buduće naučne zajednice. Za njih su pripremljeni posebni simpoziji, predavanja i radionice. Dani BHAAAS-a žele da studenti budu ravnopravni članovi akademske zajednice, te će najbolji među njima imati priliku da osvoje prestižne nagrade. Tako su studenti Likovne akademije u Sarajevu autori ovogodišnjeg vizuelnog identiteta konferencije.

Umjetnost i nauka

Svečano otvaranje 15. Dana BHAAAS-a bit će održano 21. juna, u svečanoj sali Doma Armije BiH uz prisustvo brojnih zvanica, a konferenciju će otvoriti američki ambasador u BiH, Michael Murphy.

BHAAAS konferencija doprinosi kontinuiranom unapređenju naučnih i kulturnih standarda, čineći je neizostavnim događajem za sve zainteresovane za najnovija dostignuća i inovacije u različitim područjima.(Vijesti.ba)

Izdvajamo