19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

29.05.2024 / 19:51 Dijaspora - Sramotno

Muškarac snimljen kako baca truplo svinje na bošnjačku džamiju u Švedskoj, imam Šahat: Nažalost, navikli smo

Muškarac snimljen kako baca truplo svinje na bošnjačku džamiju u Švedskoj, imam Šahat: Nažalost, navikli smo
Foto: Ilustracija

U dvorište bošnjačke džamije u Skövdeu, Švedska, bačeno je truplo divlje svinje.

U srijedu ujutro, džematlije bošnjačkog džemat Skövden, u dvorištu džamije zatekli su truplo divlje svinje.

Incident je snimila nadzorna kamera. Na snimku se vidi kako mlađa muška osoba iskače iz auta, vadi divlju svinju iz gepeka i baca je uz džamiju.

Nakon toga, mladić je dodatno udario životinju lopatom, nije jasno je li vepar bio živ kada je bačen uz zid.

Švedska policija je potvrdila za lokalne medije da istražuje pomenuti slučaj.

"Napad se dogodio u toku noći, mi smo u ranoj fazi istrage, još niko nije uhapšen", izjavio je za TV4 Nyheterna portparol policije August Brandt.

Kako je za Vijesti.ba izjavio imam džemata Skövde Smajo ef. Šahat ovaj incident se dogodio sinoć u 01:23 sati iza ponoći, te da su jutros pronašli truplo pored džamije.

"Nakon što smo pronašli truplo pored džamije, kontaktirali smo nadležne organe i podnijeli smo prijavu. Policija je izašla na mjesto događaja i sačinila zapisnik. Zatim su uslijedili pozivi novinara, koji se zanimaju za ovu temu", rekao je on.

Smajo efendija je istaknuo kako su ga kontaktirali iz SST-a, Švedske agencije za podršku vjerskim zajednicama (Swedish Agency for Support to Faith Communities/Swedish: Myndigheten för stöd till trossamfund).

"Oni su odmah nazvali, pružili svoju podršku i stavili se na raspolaganje. U sklopu organizacije postoji odjel koji se bavi sa sigurnošću vjerskih objekata", rekao je Šahat za Vijesti.ba

On istaknuo da se ovim događajem nažalost pruža loša slika.

"Osjećam se i ružno i tužno. Nažalost navikli smo da živimo sa ovakvim i sličnim incidentima. Ovo je jedno iskušenje, koje treba prebroditi, kada se pogleda slika u Evropi, ovo nažalost nije samo još jedan usamljen slučaj", zaključio je on.

A. D

(Vijesti.ba)

Izdvajamo