31°C
Mostar 38°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 35°C
Bihać 30°C

30.05.2024 / 11:03 Galerije - Utrka za život

Pogledajte izbliza gnijezda morskih kornjača na turskoj rivijeri

Svakog proljeća, zlatne plaže predivne turske rivijere srdačno dočekuju dolazak morskih kornjača – glavatih želvi (Caretta caretta). 

Mediteranska obala Turske najplodnije je stanište za gniježđenje ovih kornjača. Na 22 plaže stotine njih vraća svake godine. Upoznajmo se sa s putovanjem ovih kornjača do obala Turske i strogim mjerama koje je ova država poduzela kako bi zaštitila osjetljive mladunce ove ugrožene morske vrste.

Kornjače na plaže stižu u maju

U maju, obale Turske postaju poprište nevjerovatnog spektakla kada glavate želve stižu na plaže kako bi započele svoj fascinantni ritual gniježđenja. Ove veličanstvene kornjače biraju dvadeset dvije plaže, u provincijama Muğla, Antalya, Mersin, Adana i Hatay duž južne obale Turske, kao savršena mjesta za ovaj važan događaj. Plaže Dalyan, Ekincik, Sarıgerme i Fethiye u Muğli; Patara, Demre, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş i Gazipaşa u Antalyi; Anamur, Göksu Delta, Davultepe, Alata i Kazanlı u Mersinu; Akyatan, Sugözü i Yumurtalık u Adani; i plaža Samandağ u Hatayu postaju pozornice obnavljanja života. Čini se da su za njih posebno privlačne obale Antalye i Muğle pružajući im savršen dom za gniježđenje.

Od kraja aprila, glavate želve veslaju u vodama mora uz svjetski poznatu plažu İztuzu u okrugu Ortaca u Muğli i oko plaže Patara u Antaliji. Obje plaže pružaju staništa za gniježđenje ovih sramežljivih morskih stanovnika od aprila do augusta, a zaljubljenici u prirodu hrle na ta područja kako bi ih posmatrali. Važno je istaknuti da su glavate želve pod zaštitom i tokom sezone gniježđenja i izlijeganja, kada volonteri noću patroliraju plažama kako bi osigurali sigurnost gnijezda ovih divnih bića.

Glavate želve obično stižu na plaže pod svjetlom mjesečine, gdje vrijedno kopaju rupe, polažući jaja u njih prije nego što se vrate u more. Iako svaka ženka može položiti prosječno 100 jaja po gnijezdu, samo oko polovina njih će se zaista izlegnuti. Nakon što provedu svoje inkubacijsko vrijeme u pješčanim gnijezdima, ovi hrabri mališani hrle prema hladnim vodama Sredozemnog mora. No, tu tek započinje njihova borba za opstanak - samo dva od hiljadu mladunaca koji dosegnu more će preživjeti do odrasle dobi.

Antalija, sigurno utočište glavate želve

Na obalama Antalije nalazi se devet od dvadeset i dvije plaže na kojima se gnijezde kornjače što je potvrdila Glavna direkcija za zaštitu prirode i nacionalne parkove (DKMP). Među njima se ističe čuvena Patara, sa svojih 18 kilometara beskrajne obale, koja plijeni pažnju ne samo kao jedna od najdužih u Turskoj, već i u svijetu. Ministarstvo zaštite okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena proglasilo je Pataru specijalnom zonom zaštite okoliša, zatvarajući je za javnost od 20:00 do 08:00 sati kako bi se očuvao jedinstveni ekosistem i stanište ovih divnih morskih kornjača. Tokom dana, gnijezda su pažljivo označena kavezima i markerima, što omogućava posjetiteljima da uživaju u šetnjama duž obale Patare. A kad sunce zađe, u tihim večernjim satima, morski život se budi, a glavate želve se mogu vidjeti kako graciozno love uz obalu. Uz to, tokom zabrane, posjetitelji se moraju pridržavaju strogih pravila - korišćenje ležaljki, suncobrana i umjetne rasvjete, stvaranje buke, postavljanje šatora, paljenje vatre i plivanje na plažama su strogo zabranjeni kako bi se osiguralo sigurno gniježđenje i opstanak ovih dragocjenih morskih bića. 

Plaža İztuzu prijateljica kornjača

Pješčana plaža İztuzu u gradiću Köyceğiz, koji ponosno nosi titulu Cittaslow grada u regiji Muğla poznato je gnijezdilište morskih kornjača. Nastala na mjestu gdje se rijeka Dalyan grli sa Sredozemnim morem, ova plaža sa zlatnim pjeskom i okružena padinama obraslim borovima je poput ekološkog blaga za glavate želve. Isti nivo zaštite kao i kod plaže Patare, čini je sigurnim utočištem za ove nježne morske kornjače. No, to nije sve. U blizini se nalazi Institut za zaštitu i rehabilitaciju, koji brine o kornjačama povrijeđenim na drugim dijelovima obale Turske.

Ne propustite: U Turskoj se kulturno naslijeđe brižno čuva primjenom strogih mjera, a provode se brojni održivi projekti kako bi se očuvao biljni i životinjski svijet. Patara, antički grad koji je bio prijestolnica Likijske unije, smješten je uz obalu Patara i obiluje znamenitostima poput zgrade Skupštine, gdje je sazvan prvi demokratski savjet na svijetu, te drevnog pozorišta. Ovo je također rodno mjesto Svetog Nikole, poznatog mnogima kao 'Deda Mraz'. Dok putujete kroz Köyceğiz u regiji Muğla, svakako posjetite Dalyan i istražite prekrasni drevni grad Kaunos, koji je posebno poznat po svojim uklesanim grobnicama koje datiraju iz četvrtog stoljeća prije nove ere, saopćio je Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo