21°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 23°C

31.05.2024 / 19:15 Dijaspora - BH UK Network

Dan bijelih traka obilježen u engleskom Coventryju

U Coventryju, Velika Britanija, prigodnim programom obilježen je Dana bijelih traka.

Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su počeli 31. maja 1992. godine na području općine Prijedor. Toga dana, nasilno postavljena vlast i njen Krizni štab izdali su naredbu svim nesrbima da na svojim kućama pokažu bijele plahte, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, morali nositi bijele trake na rukama na javnim mjestima. To je bio uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora.

U KOVENTRIJU PRIGODNIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su...

Posted by Bosnia UK Network on Petak, 31. maj 2024.

Program je počeo intoniranjem himne domovine Bosne i Hercegovine. Prisutnima su se obratili Denis Hatić, predsjednik BHCA Coventry i Anes Cerić, izvršnio direktor BH UK Network. Podsjetili su na značaj ovog obilježavanja kako se ne bi zaboravile nevino stradale žrtve tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Cerić je također govorio o važnosti nedavno usvjene usvojene rezolucije za genocid u Srebrenici. Iskoristio je priliku da se zahvali Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za kosponzorisanje rezoluicije i kontinuiranu podršku našoj domovini.

- Zatim je sljedila prezentacija učenika BiH dopunske škole Coventry. Na veoma emotivan način podsjetili su na 102 ubijene djece. ovom prilikom želimo da se zahvalimo učiteljima, učenicima I roditeljima na rad I trud koji su uložili da školski dio programa bude ono što smo i očekivali, odličan - navodi se u saopćenju.

U nastavku je prikazan dokumentarni film o zvjerstvima kojima su bili izloženi zarobljenici u logorima u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju. Seobiha Forić pročitala je poemu “Hava Majka Prijedočanka”, a Lejla Medić je pročitala tragičnu priču o Kozaračkom policajcu, Emiru Karabašiću.

Organizatori žele da se zahvale Bosnia UK Networku na podršci. Također, zahvaljuju se učiteljima BiH dopunske škole Coventry, Senadinu Selimiću, Arneli Pašiĉ i Saneli Kablić, učenicima i roditeljima na radu i trudu da školski dio programa bude ono što smo i očekivali, edukativan i emotivan.

Voditelj ovogodišnjeg obilježavanja je bio Benjamin Mulalić.

Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Desetine hiljada ljudi prošlo je kroz koncentracione logore, poput Omarske, Trnopolja i Keraterma, koji su bili podvrgnuti masovnim pogubljenjima, zločinima silovanja, raznim vrstama torture, kao i zločinima protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina, saopćio je Bosnia & Herzegovina UK Network.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo