24°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

01.06.2024 / 18:00 Ekonomija - Jahorina i Vareš

Ustavni sud zaustavio nove nasrtaje na državnu imovinu u FBiH i RS

Ustavni sud zaustavio nove nasrtaje na državnu imovinu u FBiH i RS
Foto: Arhiv

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je na zadnjoj sjednici zahtjev Kemala Ademovića za donošenje privremene mjere u predmetu kojim je zatražio ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH prošle godine zaobišla Pravobranilaštvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno državnim šumama koje u Varešu koristi britanski Adriatic Metals, a nakon što je dobila odobrenje od visokog predstavnika da se u ovom slučaju zaobiđe mišljenje Pravobranilaštva BiH.

Ustavni sud BIH tako je barem na kratko otklonio strahove koje su svojim odlukama podgrijali Vlada FBiH i OHR, pogotovo jer je rasparčavanje državne imovine Bosne i Hercegovine i njeno preknjižavanje na bh. entitet RS jedan od glavnih ciljeva separatističke politike Milorada Dodika.

Ustavni sud BIH tako je ponovo spriječio da se pitanje državne imovine rješava zanemarivanjem činjenice da je ona pod zabranom raspolaganja, što je potvrdio i visoki zvaničnik američke administracija i jedan od kreatora Dejtona James O'Brien, tokom zadnje posjete BIH, kada je jasno naglasio da entiteti nisu sukcesori i da nemaju atribucije državnosti.

Isto je Ustavni sud BIH postupio i po pitanju nelegalne prodaje državne imovine na Jahorini.

Sve što bh. javnost očekuje od domaćih političkih aktera i OHR-a jeste da po pitanju državne imovine u kategoriji vlasnički list stoji vlasništvo države Bosne i Hercegovine kako je to propisano Ustavom u "Članu I" gdje Republika Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država Bosna i Hercegovina. Manje je važno kome će imovina biti data na korištenje, sve dok je ona u Vlasničkom listu uknjižena na državu Bosnu i Hercegovinu i dok država odlučuje kome je daje na korištenje.

Samo u takvoj situaciji će i država imati svoju imovinu, a i investitori biti zadovoljni i sigurni.

Vijesti.ba su ranije pisale o skandaloznim činjenicama da zgrade Predsjedništva BiH i državnih institucija nisu uknjižene na državu Bosnu i Hercegovinu!

U nastavku ćemo pokazati primjere kako bi se o državnoj imovini trebalo voditi računa i koji način upisa u katastar i ZK bi bio jedini ispravan. Naglašavamo da su fotografije ispod montirane, nisu zvanični dokument već su prerađeni zvanični dokument i služe samo kao primjer.

Predsjedništvo BiH, primjer

 


Parlamentarna skupština BiH, primjer

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo