18°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

07.06.2024 / 15:57 Politika - Pet lekcija

Nikšić: Dodikov akt o razdruživanju proslijedit ću tužilaštvu

Nikšić: Dodikov akt o razdruživanju proslijedit ću tužilaštvu
Foto: FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić osvrnuo se na sve češće narative o "razdruživanju" zvaničnika bh. entiteta RS, konkretno Milorada Dodika.

Da ponovimo neke ključne lekcije i poruke iz historije i prava:

Da ponovimo neke ključne lekcije i poruke iz istorije i prava: 1. Bosna i Hercegovina je suverena, nedjeljiva...

Posted by Nermin Nikšić on Friday, June 7, 2024

1. Bosna i Hercegovina je suverena, nedjeljiva država;

2. Entiteti nemaju nikakva prava ni mogućnosti da se uopće bave pitanjem državnosti Bosne i Hercegovine.

3. Po Ustavu Bosne i Hercegovine svaki entitet je dužan “pružiti svu potrebnu pomoć vladi Bosne i Hercegovine kako bi joj se omogućilo da ispoštuje međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine.” Dakle Federacija BiH i Republika Srpska imaju ustavnu obavezu da državi pomažu na evropskom putu ispunjenjem preuzetih obaveza umjesto da se odmaže i iniciraju neustavni postupci.

4. FBiH će u svom postupanju poštovati ustavne nadležnosti i ograničenja, te ćemo našoj jedinoj, jedinstvenoj i zajedničkoj državi pružiti svaki vid pomoći u svim poslovima;

5. Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo kojeg lica ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odlaganja biti proslijeđen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje i procesuiranje odgovornih zbog počinjenja krivičnih djela protiv integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, naveo je Nikšić u svojoj objavi na Facebook profilu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo