19°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

08.06.2024 / 22:50 Kultura - Pogledajte galeriju

Oko 1000 posjetitelja na Austrijskom balu u Sarajevu

Četvrti Austrijski bal u Bosni i Hercegovini otvoren je večeras u jednom od najljepših objekata regiona, sarajevskoj Vijećnici.

Sarajevsku balsku bajku uveličat će 700 umjetnika iz BiH, regije, Evrope, pijanista Robert Verner. Prvi put nastupa i Sarajevska filharmonija, a ovaj bal će ostati upamćen i po tome što je prvi put u Evropi, u Sarajevu, izvedena plesna tačka Corte el Bonche.

Gala večer počela je u 20 sati, goste koji su defilirali crvenim tepihom pratio je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH, a fanfare su označile oficijelni početak bala.

Šesnaest mladih debitanata, započeli su svoj prvi ples, a nakon toga je podijum bio otvoren za plesne performanse gostiju, ljubitelja klasičnog plesa, salse, tanga, opere, baleta.

Na ovom sarajevskom balu, između ostalih, nastupio je i prvak opere Narodnog pozorišta Sarajevo, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, bariton Marko Kalajanović.

Učešće na balu uzimaju i plesni par Lovro Petraković iz Hrvatske i Adriana Glowacka iz Poljske koji nastupaju na međunarodnim turnirima pod našom zastavom, Sensual bachata s El Panuelo koreografijom, KUD Jedinstvo iz Splita s tačkom Hrvatskog salonskog kola, Bella Arte iz Sarajeva.

Plesnu salsa tačku Mambo Madness predstavljaju dvije plesne grupe Baila Conmigo i La Negrita iz Splita.

Grad Beč je i ove godine poslao poklone za sve dame.

Trajanje programa je planirano do tri sata ujutro.

Organizatori Austrijskog bala u BiH su Udruženje Austrijski bal u BiH, Grad Sarajevo, uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Republike Austrije u BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo