20°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

10.06.2024 / 08:39 Tenis - Osvajač Roland Garrosa

Alcaraz najmlađi u historiji koji je osvojio Slamove na sve tri podloge

Alcaraz najmlađi u historiji koji je osvojio Slamove na sve tri podloge
Foto: Roland Garros

Carlos Alcaraz je u nedjelju osvojio svoju treću Grand Slam titulu, a mnogi ga već vide kao čovjeka koji će se boriti za to da stigne trojicu najvećih – Federera sa 20, Nadala sa 22 i Đokovića sa 24 Grand Slam titule.

“Ne znam. Nadam se”, odgovorio je Alcaraz na pitanje može stići Novakovih 24 i nastavio:

“Razgovarao sam sa Juan Carlosom (Ferrerom, svojim trenerom) prije nekoliko dana, zapravo jučer… Prije ovog finala mi je rekao: ‘Borit ćeš se za treću Grand Slam titulu, poslije svega što si prošao. Znaš koliko je teško osvojiti Slam, a Novak ih ima 24’. Ne mogu sada mislti o tome, to je dalek put, nadam se da ću doći do 24, ali zasad sam zadovoljan trećom”.

Španski novinari potom su pitali Alcaraza što mu djeluje dostižnije – Novakova 24 Slama ili 14 trofeja na Roland Garrosu Rafaela Nadala?

“Oba su nenormalna rekorda. Moraš biti vanzemaljac da bi to postigao. To što je Rafa učinio je praktično nemoguće, a osvojti 24 Slama – nadam se da ću uspjeti, ali i to je skoro nemoguće. Ne znam ni što reći, obje stvari su nezamislive”.

Alcarazu je to treća Grand Slam titula u isto toliko finala, poslije US opena 2022. godine i Wimbledona 2023.

“Odrastao sam na zemlji, ali većina Toura igra se na betonu. Morao sam više trenirati na betonu, da na betonu odrađujem pripreme. Mislim da je moja igra dobra na svakoj podlozi, jer vježbam sve – drop shotovi, voleji, želim razviti svoj stil tako da budem agresivan svo vrijeme. To mi je glavni cilj, ali vježbam i ostale stvari – obranu itd.. Na travi je to naročito važno, ali i na drugim podlogama”.

Alcaraz je sada najmlađi u historiji koji je osvojio Slamove na sve tri podloge.

Na koji trofej je najponosniji?

“To je teško pitanje. Osvojiti US open, kada sam prvi put došao na mjesto broj jedan – što mi je bio san – to je bio poseban osjećaj. To kako sam osvojio Wimbledon, pobjedom nad Novakom Đokovićem u pet setova, to je bilo sjajno dostignuće. Sada ovaj Roland Garros, poslije svega što sam prošao, zbog ozljede, pauze… Vjerovatno sam najponosniji na ovu titulu, jer znam što smo moj tim i ja sve prošli kako bih bio spreman za ovaj turnir – mogu li ili ne mogu trenirati, silne rasprave… Bilo mi je jako teško, zato ću ovu titulu izdvojiti”.


(Vijesti.ba / Sportklub)

Izdvajamo