22°C
Mostar 27°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 20°C

10.06.2024 / 10:36 Zanimljivosti - Teksas

Muškarac iz SAD-a pojeo jagnjetinu i zarazio se davno zaboravljenom bolešću

Muškarac iz SAD-a pojeo jagnjetinu i zarazio se davno zaboravljenom bolešću
Muškarac u pedesetim godinama života šokirao je ljekare nakon što su testovi pokazali da je zaražen rijetkom bakterijskom infekcijom na svom imanju.

Prema izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), životinja je "iznenada uginula", a muškarac je odlučio da je "zakolje". Nakon što je začinio i skuhao meso, on i još pet osoba su ga pojeli, ali, samo je on obolio.

Jedanaest dana nakon konzumacije jagnjetine, rančer je otišao u američku bolnicu gdje su ga pregledali zbog povišene temperature i visokog broja bijelih krvnih stanica. Takođe su ga liječili zbog crnog čira na desnom ručnom zglobu, mjehuričastih lezija na desnoj ruci, opsežnog edema i leukocitoze.

Nakon što je primio antibiotike, muškarac je proveo sedam dana u bolnici prije nego što je otpušten. Međutim, po povratku kući, otkrio je da su mu uginule još dvije životinje. Kasnije je otkriveno da su uginule ovce imale očnu i nosnu hemoragiju. Ova neobična situacija podstakla istražioce CDC-a na dublje ispitivanje slučaja.

Testovi su kasnije potvrdili da je muškarac bio zaražen antraksom, rijetkom ali ozbiljnom bolešću uzrokovanom bakterijom koja stvara spore, Bacillus anthracis. Prema "Mayo Clinic", antraks uglavnom pogađa stoku i divlje životinje, ali ljudi se mogu zaraziti direktnim ili indirektnim kontaktom s zaraženim životinjama. CDC navodi da se bolest može proširiti na ljude kontaktom s krznom, dlakom i vazduhom.

Nakon istraživanja incidenta, CDC je potvrdio da je jagnje "sumnjivo kao izvor pacijentove bolesti, s obzirom na sumnju na antraks". Naučnici su dodali u izvještaju u "Morbidity and Mortality Weekly" da ovaj slučaj treba poslužiti kao upozorenje građanima da ne jedu uginule životinje. "Obrada životinja koje iznenada uginu iz nepoznatih razloga treba se izbjegavati, bez obzira na godišnje doba", napisali su.

Nažalost, još uvijek nije jasno kako je jagnje zaraženo antraksom. Pretpostavlja se da su mlada životinja i dvije uginule ovce progutale antraks spore na imanju.

Antraks, prvi put opisan krajem 1700-ih, obično uzrokuje simptome unutar prvih šest dana od izlaganja bakterijama. Ovi simptomi variraju, ali mogu uključivati ​​otekle limfne čvorove, svrbež crne izrasline na koži, značajno oticanje i simptome slične gripi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo