32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

10.06.2024 / 13:54 BiH - Srebrenica

Raspisan konkurs za dodjelu novinarske nagrade 'Nino Ćatić'

Raspisan konkurs za dodjelu novinarske nagrade 'Nino Ćatić'
Foto: FENA
Konkurs za dodjelu novinarske nagrade "Nino Ćatić“, čija je ovogodišnja tema "Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - nova šansa za katarzu i civilizacijsko postignuće!“, otvoren je danas u pet kategorija, a do 30. juna mogu se prijaviti svi novinari iz BiH i regiona.

Inicijatori ideje za dodjelu novinarske nagrade "Nino Ćatić“ su Emina Hodžić i Dino Durmić.

- Ove godine ćemo po peti put dodijeliti novinarske nagrade koja nosi ime po Nihadu Nini Ćatiću, novinaru iz Srebrenice. Zaista smo ponosni, i na kraju još je veća odgovornost i obaveza s obzirom da nagrada iz godine u godinu dobija na značaju. I ove godine očekujemo veliki broj prijava, kako iz naše zemlje, tako i iz regije. Obaveza nam je da pišemo, bilježimo i govorimo o Srebrenici - kazala je danas na pres-konferenciji u prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emina Hodžić.

Usvojenom rezolucijom u UN-u, kako je istakla, šalje se nikad jasnija poruka onima koji negiraju genocid i onima koji slave i veličaju ratne zločine i zločince.

- Važno je da se istina pozicionira onako kako zaslužuje, te kako je jedino primjereno i pošteno spram života i spram savjesti svijeta. Naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i prema njima dostojanstvenog pokopa i poziva na nastavak procesuiranja onih počinitelja genocida u Srebrenici koji se tek trebaju suočiti s pravdom – naglasila je Hodžić

Nagrade će biti dodijeljene, kao i prethodnih godina, u kategorijama: Radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada, Televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada, Pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada, Blog/vlog – plaketa i novčana nagrada i Fotografija – plaketa i novčana nagrada.

O dobitnicima novinarske nagrade “Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Marko Divković i Marinko Sekulić. profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Šaćir Filandra i hrvatski novinar i urednik Denis Latin.

Dodjela nagrade se organizuje uz pokroviteljstvo članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te uz podršku Federalne televizije, BH Pošte, Grada Tuzle, Vlade Tuzlanskog kantona, Organizacionog odbora za obilježavanje 29 godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te uz saglasnost majke Nine Ćatića, Hajre Ćatić koja je, nažalost, preminula.

Kako je kazao Dino Durmić, novinari mogu poslati po jedan prilog, tekst koji će ući u izbor za dodjelu nagrade.

Pored glavnih nagrada, biće dodijeljena i specijalna priznanja novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja “Biti novinar” i drugi novinari.

Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Član organizacionog odbora dodjele novinarske nagrade "Nihad Nino Ćatić" Adem Mehmedović kazao je Feni da je dodjela nagrade dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida.

- Važno je da se nagrada dodjeljuje u Memorijalnom centru. Moram istaći i to da Nino još uvijek nije pronađen i identifikovan, kao ni više od hiljadu drugih žrtava genocida. Ninina majka Hajra nije dočekala da pronađe svog sina. Moramo podsjećati na Ninu, na njegove riječi koje su opomema svima - rekao je Mehmedović.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegova riječ i glas pamte se iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine, moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995., nakon čega mu se gubi svaki trag.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo