21°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 23°C

10.06.2024 / 13:58 Ljepota i Zdravlje - Slične, a različite

Nektarine ili breskve: Koje voće je zdravije

Nektarine ili breskve: Koje voće je zdravije
Foto: Pexels

Nektarine i breskve su različiti, ali srodni plodovi iz roda Prunus persica.

Nektarine su specifična sorta breskve, a i one i breskve dostupne su u varijanti sa ijbelim i žutim „mesom“ i smatraju se koštičavim voćem, jer obje vrste ploda imaju košticu u središtu.

Iako su vrlo slične, nektarine i breskve se razlikuju po ukusu, izgledu i nutritivnom sastavu i potencijalnih zdravstvenih koristi.

Koje hranljive materije sadrže nektarine i breskve?

Nektarine i breskve su i odlični izvori hranljivih materija, kao što su:

Vitamin A

Vitamin C

Kalijum

Niacin

Magnezijum

Fosfor.

Obje vrste voća sadrže visoke nivoe karotenoida (pigmenata), kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin. Breskve i nektarine su slične u pogledu kalorija, ugljenih hidrata, vlakana i proteina koje sadrže. Na nivou mikronutrijenata, breskve sadrže nešto veće količine vitamina A, vitamina C i luteina. Nektarine, s druge strane sadrže nešto veće količine kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora. Pored toga, nivoi beta-karotena u breskvi i nektarinama sa žutim mesom su skoro dvostruko veći od breskvi i nektarina sa bijelim unutrašnjim plodom. Ove suptilne varijacije u boji i veličini mogu da utiču na sadržaj hranljivih materija u breskvi i nektarinama, ali i na zdravstvene prednosti.

Razlika u ukusu i teksturi

Zrele breskve imaju mekan osjećaj u ustima i veoma su sočne. Breskve sa bijelim mesom mogu da budu slađe i manje kisele od žutih. Nektarine su obično manjeg ploda i sa manjim sadržajem vode i često se smatraju slađim od svojih „rođaka“. Zrela nektarina ima čvršći i ujednačeniji osjećaj u ustima i manje je sočna.

Nektarine i breskve vizuelno se razlikuju ne samo po veličini, već i po teksturi kože. Pokožica breskve je pokrivena „dlačicama“ dok je kožica nektarina glatka na dodir. Razlike u sortama i nivoi zrelosti breskve i nektarine mogu da utiču na ukus i teksturu.

Kakve zdravstvene koristi imaju breskve i nektarine?
Nektarine i breskve su i odlični izvori hranljivih materija, posebno vitamina A, vitamina C, kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora. Oba ploda takođe sadrže visoke nivoe karotenoida beta-karotena, luteina i zeaksantina. Takođe su bogati dijetalnim vlaknima.

1. Breskve i nektarine su odlični izvori dijetalnih vlakana. Analizom iz 2023. godine ispitana je veza između povećane količine dijetalnih vlakana i nekoliko važnih markera zdravlja, kao što su:

Poboljšano varenje

Smanjen krvni pritisak

Smanjen nivo lipida

Smanjena upala

Stabilizovan nivo šećera u krvi.

Analiza je zaključena pronalaskom opšte veze između visokog unosa vlakana u ishrani i nižeg rizika od ukupnog mortaliteta (uključujući bolesti na koje utiču gore navedeni markeri).

2. Poboljšana kognicija. Sistematski pregled nivoa karotenoida u krvi, kojim su breskve i nektarine veoma bogate, otkrio je ograničenu vezu između nižih nivoa i povećanog rizika od Alchajmerove bolesti i blagog kognitivnog oštećenja.

3. Poboljšano zdravlje očiju. Nedavna istraživanja otkrila su vezu između potrošnje beta-karotena i smanjene progresije makularne degeneracije u odnosu na starosnu dob. Ova analiza je takođe otkrila pozitivnu vezu između povećanog unosa luteina i zeaksantina i poboljšane oštrine vida. Postoje obećavajući dokazi koji podržavaju pozitivne efekte konzumiranja karotenoida i poboljšanja zdravlja očiju, prenosi Telegraf.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo