25°C
Mostar 28°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

11.06.2024 / 12:22 Crna hronika - Na granici

Banjalučki haker uhapšen u Hrvatskoj, ima niz djela

Banjalučki haker uhapšen u Hrvatskoj, ima niz djela
Foto: Ilustracija
Banjalučki haker inicijala A.B. uhapšen je na Graničnom prelazu Gunja na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisao Osnovni sud u Banjoj Luci.

Hakera je 4. juna uhapsila hrvatska policija i rješenjem Županijskog suda u Vukovaru određen mu je ekstradicioni pritvor.

Potjernica za njim raspisana je 15. maja ove godine radi krivičnog gonjenja, piše ATV.

Njemu su na teret stavljena krivična djela iznude, unošenje kompjuterskih virusa, kompjuterska prevara, neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka i ucjene.

Protiv ovog lica MUP RS je ranije podnosio više prijava zbog ucjene u kojoj je tražio 500.000 eura da ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlaštenim pristupom zaštićenom kompjuteru.

U julu prošle godine je prijavljen tužilaštvu za cyber napad u kojem je od advokata ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac. Osumnjičen je za neovlašten pristup računarima firme TRB (Tehnički remont Bratunac), navodi se u tekstu ATV-a.

U dva navrata je prijavljivan zbog sumnje da je upadom u računare pokušao da iznudi novac od hrvatske firme "Petrohemija". Osumnjičen je i za pribavljalje lažnu službene legitimacije Vlade RS, kao i službene legitimacije Sindikata policije i policijskih starješina Republike Srbije sa službenom značkom, koje je upotrebio kao prave.

U oktobru prošle godine prijavljen je da je pokušao da iznudi 150.000 eura od ”Klinike Kostić" iz Banja Luke. I tada se navodilo da je A.B hakovao računarski sistem "Klinike Kostić", da bi potom tražio da mu se u kripto valuti "Bitkoin” isplati 150.000 eura kako bi im otključao sistem, te da ne objavi snimljeni sadržaj.

A.B se našao pod istragom MUP-a RS i zbog sumnje da je u aprilu 2022. godine pomagao u bjekstvu licu inicijala Ј.Ј., kome se spremalo hapšenje u nastavku akcije "Storidž" što je izbjegao upravo uz pomoć lica A.B.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo