25°C
Mostar 28°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

11.06.2024 / 14:07 Zanimljivosti - "Apple Intelligence"

Apple donosi ChatGPT na iPhone

Apple donosi ChatGPT na iPhone
Ilustracija / Pexels

Kompanija Apple će sa nadolazećim operativnim sistemom iOS 18 donijeti mnoga unapređenja koja uključuju umjetnu inteligenciju i koja će poboljšati Siri, glasovnog asistenta koji je dobro poznat svim Apple korisnicima.

Proizvođač iPhonea najavio je preobrazbu Siri zajedno s nizom drugih novih karakteristika na svom godišnjem sajmu za programere u ponedjeljak.

Promjene će biti dio novog personaliziranog AI sistema, nazvanog "Apple Intelligence", koji ima za cilj ponuditi korisnicima način za lakšu navigaciju Apple uređajima, navodi BBC.

Ažuriranja operativnih sistema iPhone i Mac omogućit će pristup ChatGPT-u kroz partnerstvo s programerom OpenAI.

ChatGPT se također može koristiti za poboljšanje drugih alata, uključujući generiranje teksta i sadržaja. Testna verzija bit će dostupna najesen.

Na otvaranju Svjetske konferencije programera u sjedištu tehnološkog diva u Cupertinu u Kaliforniji, Tim Cook, izvršni direktor Apple-a, rekao je da će ovaj potez dovesti proizvode njegove kompanije "na nove visine".

Tržišta su ipak reagovala hladno - cijena Appleove dionice pala je za 1,91 posto u ponedjeljak, na dan objave.

Tehnološki div se suočio s pritiskom da u svoje proizvode uvede nove karakteristike umjetne inteligencije nakon što su ih neki njegovi konkurenti uspješno usvojili.

''Apple Intelligence'' nije proizvod niti aplikacija sama po sebi. Postat će dio svake aplikacije i Apple proizvoda koji korisnici koriste a uključivat će otvaranje pojedinih dokumenata, pomjeranje bilješki u druge foldere, slanje ili brisanje mailova, otvaranje članaka u Apple News ili čak sumiranje članaka.

U tom smislu, sličan je Microsoftovom AI asistentu Copilot ali se neće morati dodatno platiti da biste ga aktivirali.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo