20°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

11.06.2024 / 16:12 Politika - Predsjednik Srbije

Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na "napade od strane američke ambasade SAD u Sarajevu", kako je sinoć i najavio.

Kako je rekao, bila mu je interesantna kritika američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpskog sabora, koji je kako kaže, bio dobro organizovan i održan na radost sveg srpskog naroda.

- Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja... Vi ste čuli već mnogo puta svi u Srbiji i u BiH i u cijelom regonu jednu sintagmu koja glasi "duh Dejtonskog sporazuma". Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant sprovođenja, jer kažu da to ne piše nigdje, već smo samo potpisnik, iako bi "duh" upravo tog potpisa upravo to znači, ja ne bih da se bavim "duhom" i "duhovima" već imam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum za naše partnere iz američke ambasade u BiH.

Naime Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gdje i otkada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima?

Šta je sve poručio pogledajte u videu.

Podsjetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se povodom održavanja "svesrpskog" sabora.

"Zaključci usvojeni na svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum (DPA) i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) ukorijenjeni su u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama", saopćeno je.

Smatraju da zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

"Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsjednika RS-a Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za 'razdruživanje' RS-a, drugo ima za otcjepljenje, predstavljaju i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", navodi se.

Napominju da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modifikovanom tako da se sastoji od dva eniteta.

"Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kom drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, 'razdruživanje' ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju", zaključili su iz američke ambasade.(Vijesti.ba)

Izdvajamo