12.06.2024 / 09:19 BiH - Polemika s Ambasadom SAD

Sve drugo je farsa: Vučić ne krije pretenzije prema imovini BiH

Sve drugo je farsa: Vučić ne krije pretenzije prema imovini BiH
Foto: Arhiva
Prošao je cijeli jedan dan, a da niko od zvaničnih institucija BIH, političkih stranaka i intelektualaca, nije reagovao na istupe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju državne imovine BIH.

Podsjetimo, Vučić je upitao Ambasadu SAD u Sarajevu “gdje i otkada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima?”

Iz Ambasade su ekspresno odgovorili da nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentirane pravne historije i sudskih presuda u vezi s državnom imovinom u BiH.
 
"Kako je to pomoćnik državnog sekretara James O'Brien naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: 'Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi'", poručili su iz Ambasade SAD-a i tako još jednom dokazali da su najvažniji prijatelj BIH u svijetu, možda čak veći i od brojnih domaćih aktera.

Osim što je u potpunosti ogolila ovu činjenicu, ova je polemika pokazala da je predsejdnik susjedne Srbije živo zainteresovan za imovinu države Bosne i Hercegovine, što navodi na zaključak da prema istoj ima ozbiljne pretenzije. To na dalje pokazuje i zašto Vučić uporno izbjegava riječ suverenitet kada govori o Bosni i Heerecegovini. Iz Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) ispravno primjećuju da je “najvažnije strateško pitanje za Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i integritet, kao i euroatlansku budućnost, upravo pitanje državne imovine.

IZ IGES-a su ranije naveli da je krajnji cilj političkog Beograda u Bosni i Hercegovini odcjepljenje bh. entiteta RS i njegovo pripajanje Srbiji. Na putu do postizanja tog cilja najvažniji i završni korak je rasparčavanje državne imovine Bosne i Hercegovine i njeno preknjižavanje na bh. entitet RS. Sve je farsa, u ovoj fazi cilj je državna imovina!

Upravo zato, zbog zaštite suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, zaštite ustavnog poretka BiH i vladavine prava, kao i spriječavanja antinato i antievropskih uticaja u BiH, državna imovina mora ostati u rukama Bosne i Hercegovine.

Pitanje je i šta po tom pitanju radi "političko Sarajevo” koje bi trebalo biti primjer ostalima. Odgovor je da - ne radi ništa ili radi potpuno suprotno od onoga što bi trebalo.

Zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojoj su trenutno Denis Bećirović i Željko Komšić u zvaničnim se dokumentima vodi kao “Kuća i zgrada” (kultura zemljišta), te “Dvorište”! Našto dalje, slično je ili gore sa dvije zgrade u kojima su smještene institucije BiH, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i državna ministarstva, kod kojih je u rubrici “Vlasnički list” upisano: Bosna i Hercegovina-Zajedničke institucije BiH-Sarajevo! S obzirom da zajedničke institucije ne postoje, ovaj dokument podsjeća na autorstvo nekog od potpisnika SANU Memoranduma.

S druge strane, postoje i pozitivni primjeri kako se legalnim putem osigurava korištenje državne imovine. Takav je upravo slučaj sa državnim zemljištem za izgradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Država je donijela potrebne odluke, a ne bh. entitet Federacija BiH na čijoj teritoriji se nalazila lokacija za izgradnju Ambasade SAD-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo