32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

12.06.2024 / 09:50 Obrazovanje - 30 škola

Počeo upis srednjoškolaca u ZDK, ovo su najvažnije informacije

Počeo upis srednjoškolaca u ZDK, ovo su najvažnije informacije
Foto: Pedagoški zavod Zenica
U svim srednjim školama pod nadležnošću Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona jučer je počeo proces upisa učenika u prve razrede za školsku 2024./2025. godinu - potvrdio je Feni viši stručni savjetnik za srednje obrazovanje u resornom kantonalnom ministarstvu Slađan Matković.

Ministarstvo je nadležno za 10 gradova i općina, odnosno 30 srednjih škola: Zenica 11, Visoko četiri, Tešanj, Kakanj i Zavidovići po tri, Breza i Maglaj po dvije, Olovo i Vareš po jedna škola, dok jedino srednju školu nema Općina Doboj Jug. Đaci iz te općine, napominje Matković, upisuju se uglavnom u škole u susjednim općinama Tešanj i Usora.

ZDK je na Općinu Usora 2013., a na Općinu Žepče još od 2009. godine prenio nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem pa se u tim općinama upis đaka vrši po planovima nadležnih općinskih službi za društvene djelatnosti. Usora ima jednu, a Žepče tri škole.

- Upis za učenike tehničkih škola i gimnazija traje do 19., a za učenike srednjih stručnih škola do 21. juna. Prošle je godine realizovan upis 2.802 đaka, koji su bili razvrstani u 139 odjeljenja. Od toga je broja 922 đaka bilo upisano u 11 škola i 49 odjeljenja u Gradu Zenica - navodi Matković, koji smatra kako bi i ove godine moglo biti upisano toliko đaka.

Đački dom "Nedžad Ibrišimović“ u Zenici na smještaj i hranu tokom školske godine primi oko 100 đaka iz drugih općina i gradova ZDK-a te drugih kantona.

Đaci iz drugih mjesta u tom kantonu u zajedničkom smještaju tokom školske godine borave i u domu Medrese "Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnu kod Visokog te konviktu Franjevačke klasične gimnazije Visoko.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo