31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

13.06.2024 / 19:39 BiH - Bećirović-Fidan

Snažna saradnja Turske i BiH: Političke i ekonomske veze, podrška Rezoluciji...

Snažna saradnja Turske i BiH: Političke i ekonomske veze, podrška Rezoluciji...
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom.

Tokom prijateljskog i sadržajnog razgovora naglašeno je da Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, kao i da su obje države zainteresirane za unapređenje bilateralne saradnje.Dr. Bećirović je rekao da je izuzetno važno da država Bosna i Hercegovina nastavi produbljivati političke, ekonomske i druge veze s Republikom Turskom. Jedan od strateških ciljeva Bosne i Hercegovine je ulazak u NATO savez i zato je, između ostalog, veoma važna saradnja s jednom od najjačih članica NATO-a Republikom Turskom.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da Republika Turska snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine. On je poručio da je Republika Turska čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu.

Također, dr. Bećirović se zahvalio Republici Turskoj, predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu i ministru Hakanu Fidanu za veliku podršku tokom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ova Rezolucija predstavlja priliku za katarzu u regiji i raskid s politikama koje su dovele do genocida nad Bošnjacima, rekao je predsjedavajući dr. Bećirović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo