21°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 20°C

13.06.2024 / 20:46 BiH - Zgrada institucija BiH

Helez u Sarajevu upriličio Bajramski prijem: Pogledajte ko je došao

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez upriličio je prijem jednog od najvećeg praznika muslimana, Kurban bajrama.

 

Posebna čast i privilegija mi je bila upriličiti prijem u povodu najvećeg praznika muslimana, Kurban bajrama. Dani...

Posted by Zukan Helez on Thursday, June 13, 2024


"Dani Kurban bajrama za muslimane BiH su posebno značajni. Kurban bajram nosi poruku jednakosti i jedinstva, solidarnosti i razumijevanja, ljubavi i praštanju. Ove univerzalne poruke i vrijednosti muslimani Bosne i Hercegovine, na poseban način osjećaju, razumiju i stoljećima njeguju, primjenjuju sa svojim najbližim: komšijama, prijateljima i sugrađanima.

Tradicionalno svi vjernici u našoj zemlji posebnu osjetljivost i odgovornost u blagdanskim danima pokazuju prema onima koji su u stanju potrebe, onima koji u ovim trenucima vode teške bitke. Uistinu, najbolja prilika za pokazivanje našeg ljudskog suosjećanja upravo i jeste u vrijeme vjerskih praznika.

Današnji prijem bila je i prilika da se prisjetimo svega onoga što smo zajedno postigli u proteklom vremenu, a postigli smo puno, posebno u kontekstu približavanja EU. Neka nas ti uspjesi dodatno ohrabre i motivišu kako bi nastavili i dalje raditi na izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine, članice EU, porodice kojoj geografski, civilizacijski i kulturološki pripadamo stoljećima.

Naša domovina Bosna i Hercegovina je zemlja nagrađena raznolikošću. Naše razlike su nešto što donosimo kao vrijednost u naš zajednički život, a naše sličnosti su naš potencijal i šansa za bolju i prosperitetniju budućnost svih nas.

Snaga naše domovine je u našoj sposobnosti da gradimo mostove dijaloga, da iznađemo način i prevaziđemo prepreke. Pobjednik je uvijek onaj koji je sposoban da voli, popušta i oprašta, a ne onaj ko se svojeglavo drži svojih procjena.

Uvjeren sam da samo na taj način naše institucije možemo učiniti uspješnijim i snažnijim, društvo naprednijim te da će nam to svima donijeti ugodnije živote.

Evropska Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih građana i naroda je naš zajednički cilj kojemu svi skupa trebamo težiti.

Od srca veliko hvala svima koju su svojim prisustvom uveličali ovaj prijem, a svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu Bajram šerif mubarek olsun!", poručio je Helez.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo