14.06.2024 / 08:39 Politika - GO SDA Mostar

Za kakve se vrijednosti i protiv koga 1993. godine u Mostaru borio Anušić?

Za kakve se vrijednosti i protiv koga 1993. godine u Mostaru borio Anušić?
Foto: Vijesti.ba
Ničim izazvan, prije dva dana je novoizabrani ministar odbrane Republike Hrvatske Ivan Anušić u svom obraćanju tokom otvaranja spomenika "Zore slobode" na lokalitetu nekadašnjeg zloglasnog logora Heliodrom, potvrdio kako je 1993. godine učestvovao na "Mostarskom ratištu".

Ističu to iz Glavnog odbora SDA Mostar te smatraju kako ova izjava nedvosmisleno još jednom potvrđuje karakter rata i agresiju na Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

"Međutim, sada se ide i korak dalje ne skrivajući namjere i teritorijalne pretenzije koje su očito i danas prisutne."

Također, iz GO SDA Mostar podsjećaju kako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju to okarakterisao kao agresiju i udruženi zločinački poduhvat, a političko i vojno rukovodstvo tzv. Herceg-Bosne odgovorno za UZP osudio na ukupno 111 godina zatvora.


"Postavljamo pitanje Vladi Republike Hrvatske za kakve se to tačno vrijednosti u Mostaru 1993. godine borio ministar odbrane i rođeni Osiječanin Ivan Anušić i da li je ova izjava i zvaničan čin priznanja počinjenog udruženog zločinačkog poduhvata i agresije u čemu je učestvovala i Hrvatska?", pitaju.

Podsjetit ćemo, Anušić je prije nekoliko dana na svečanosti 32. godišnjice “Lipanjskih zora”, kojoj su prisustvovali čelnici HDZ-a BIH i Hrvatske, još jednom potvrdio učešće jedinica Hrvatske vojske u agresiji na Mostar 1993. godine.

U nekadašnjem koncentracionom logoru HVO-a za mostarske Bošnjake na Heliodromu, današnjoj kasarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara, otkriven je i spomenik "Zore slobode".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo