19°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

14.06.2024 / 10:35 Ostali sportovi - Sarajevo

Džudo savez BiH ispisao historiju: Tri velika događaja ugostila više od 1000 učesnika

Nakon tri velika događaja koja su se u proteklih dana održala u Sarajevo, gdje je kroz ovaj bh. prijestolnicu prodefilovalo više od 1000 judoka razgovarali smo sa pokretačkom snagom judo sporta u Bosni i Hercegovini, počasnim predsjednikom Saveza, dr. Branislavom Crnogorcem.

- Prije svega želim se zahvaliti EJU i predsjedniku dr. Lazslu Tothu na prilici da organizujemo tri velika džudo događaja, Evropsko veteransko prvenstvo, Evropsko prvenstvo za kate i Kodokan kata seminar. Bilo je to veoma izazovno za nas.Bez obizra na dosadašnja iskustva ovo je bilo jedno posebno iskustvo. Moram reći da je bilo iscrpno, jer trebalo je zadovoljiti sve te kriterije ovih takmičenja, koji su u stvari posebno zahtjevni - kazao je Crnogorac.

Džudo savez Bosne i Hercegovine pokazao se kao izvsrtan organizator takmičenja, s obzirom na to da su proteklih godina organizovali veliki broj takmičenja, od kadetskog do veteranskog nivoa.

Historiju su pisali organizujući Sarajevo European Judo Hopes Cup, kao i Ne-waza, te adapted judo u okviru pomenutih takmičenja u proteklih devet dana. Rezultat rada je svakako i nagrada Best of the Best za 2022. godinu, kada je Savez dobio nagradu za najboljeg tehničkog organizatora u toj godini.

- Ima tu jedna interesantna priča, mi smo 2003. godine po prvi put organizovali jedno Evropsko prvenstvo i vrlo je zanimljivo istaći da smo baš tada od strane EJU-a, na kongresu u Londonu, proglašeni najboljim tehničkim organizatorom svih evropskih prvenstava u toj godini. Tada smo shvatili da imamo određeni talent da radimo velika međunarodna takmičenja. Od tada pa do danas organizirali smo veliki broj kupova, Europa Opena, evropskih prvenstava, organizorali smo dva svjetska prvenstva U18, 2015. i 2022., i te 2022. godine smo proglašeni za "Best of the best" u konkurenciji svih evropskih takmičenja i naravno da smo posebno ponosni na tu činjenicu - ističe počasni predsjednik Džudo saveza BiH, koji je izuzetno cijenjen i uvažavan u evropskim i svjetskim džudo okvirima.

Lider, trener, otac. Svoj život je posvetio džudu i gotovo svi će ga pomenuti kao najvažniju osobu za džudo u Bosni i Hercegovini. Ipak, u prvi plan će staviti svoj tim.

- Naša ljubav prema džudu je neizmjerna. Mi imamo utreniran tim i s obzirom na ovako veliki broj organizovanih međunarodnih takmičenja nastojimo da smo iz godine u godinu sve bolji i ono što je posebno važno i uvijek damo sve najbolje od sebe i u tome uspijevamo. Moje džudo putovanje traje već šest decenija, s tim što sam na početku bio takmičar, ali vrlo brzo sam postao trener što sam i dan danas. Bio sam u više mandata predsjednik Džudo saveza Bosne i Hercegovine i evo danas sam počasni predsjednik. U suštini niko ne dvoji da sam ja cijelo to vrijeme lider i naravno da mi taj epitet laska, ali ja se trudim da iz godine u godinu napravimo jedan kvalitetan novi događaj ili da napravimo kvalitetno novi rezultat. Ove godine imali smo veliki broj takmičenja u Sarajevu, Evropa kup za juniore i seniore, po prvi put historijski Evropa kup za nade i evo upravo završavamo tri velike manifestacije, Evropsko prvenstvo za veterane, Evropsko prvenstvo u katama i Kodokan kata seminar i examination 2024 - naglasio je profesor Crnogorac.

Na kraju, dr. Branislav Crnogorac nije krio ambicije da Džudo savez BiH i ubuduće nastavi sa organizovanjem velikih takmičenja.

- Trudimo se da nastavimo niz uspjeha, nećemo stati, bit će nam izazov ako možda sljedeće godine organizujemo Svjetsko prvenstvo za veterane. Vjerujem da ćemo opet biti na visini zadatka jer mi ne znamo drugačije osim da damo sve od sebe - kazao je za kraj.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo