19°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

14.06.2024 / 11:56 Ljepota i Zdravlje - Značajan napredak u imunoterapiji

Odstranjivanje određenih enzima može poboljšati imunitet na tumore

Odstranjivanje određenih enzima može poboljšati imunitet na tumore
Foto: Canva AIgenerated

Imunoterapija je jedan od ključnih pristupa u borbi protiv raka, usmjerena na jačanje sposobnosti vlastitog imunološkog sistema za borbu protiv tumora. 

Naučnici iz Beča su uklanjanjem određenih enzima koji utiču na aktivnost gena u ćelijama "čuvarima" imunog sistema značajno poboljšali imuni odgovor protiv tumora. Ovo saznanje otvorilo je put ka novim terapijskim strategijama u liječenju raka.

Kancerogene ćelije su ćelije koje se ne razvijaju i ne dijele pravilno. Zato što su to ćelije koje je proizvelo samo tijelo, imuni sistem ih ne prepoznaje i ne identificira kao prijetnju. Imunoterapije služe za identificiranje takvih ćelija i aktiviranje imunog sistema u njihovom suzbijanju.

Dendritske, "čuvari" ćelije u ljudskom organizmu otkrivaju prisutnost stranih tijela poput virusa i bakterija i pomažu u pokretanju imunološkog odgovora. One nastaju iz drugih, nezrelih ćelija i mogu formirati različite podgrupe kroz promjene u svojoj genskoj aktivnosti. Ove podgrupe ispunjavaju različite funkcije unutar imunološkog sistema. Nije potpuno jasno kako specifične promjene u genetskim "prekidačima" utiču na ove procese.

U istraživanju koje su proveli naučnici Centra za istraživanje raka i Sveobuhvatnog centra za rak Medicinskog univerziteta u Beču kao i Opće bolnice u Beču (AKH), istraživači su inhibirali dva enzima koja kontrolišu ove genetske "prekidače" kako bi utvrdili kako to utiče na razvoj dendritskih ćelija. Fokusirali su se na specifične enzime HDAC1 i HDAC2.

Kroz analizu više podataka, otkrili su da je razvoj određenih podgrupa dendritskih ćelija bio poremećen zbog nedostatka enzima HDAC1. Ovo ukazuje na to da HDAC1 igra ključnu ulogu u njihovom nastanku. Kada HDAC1 nedostaje, dendritske ćelije mijenjaju svoj imunološki odgovor, što poboljšava nadzor nad tumorima, dok uklanjanje enzima HDAC2 nije imalo značajan uticaj na razvoj dendritskih ćelija.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo