19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

14.06.2024 / 16:47 BiH - Han Ploča

Isak: Sjećanje na naše šehide i njihovu žrtvu nikada neće i ne smije prestati

Isak: Sjećanje na naše šehide i njihovu žrtvu nikada neće i ne smije prestati
Foto: FMUP
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak prisustvovao je danas 31. godišnjici obilježavanja zločina nad Bošnjacima u džematu Han Ploča, Općina Kiseljak koji su u junu 1993. godine počinile jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO-a).

- Teško je danas biti ovdje i razmišljati o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad nedužnim stanovništvom. Njihova ubistva moraju ostati trajni podsjetnik da se nikada više ne ponovi slična tragedija. Posebno je poražavajuća činjenica da je razlog njihove svirepe likvidacije zato što su muslimani. Sjećanje na naše šehide i njihovu žrtvu nikada neće i ne smije prestati. Naša moralna obaveza je da zločince iz dana u dan podsjećamo na njihove zločine i da nikada ne zaboravimo nedužnu djecu, žene i muškarce koji su mučki ubijeni i da se sjećamo i učimo iz prošlosti kako bismo izgradili bolju budućnost za sve generacije - rekao je Isak.

Tokom ceremonije obilježavanja prisutnima su se obratili predstavnici iz vjerskog i političkog života.

Povodom obilježavanja 31. godišnjice zločina jedinica HVO-a i ubistva 78 Bošnjaka u Han Ploči, Grahovcima, Tulici i Radanovićima održana je komemoracija, a zatim klanjana dženaza namaz i ukop posmrtnih ostataka, šehida Jusić Edhema, rođenog 1925. godine u Grahovcima, koji je ubijen u junu 1993. godine.

Jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO-a) su iz sela Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići, zarobile i ubile 78 osoba Bošnjaka. Radilo se uglavnom o civilima, starim i iznemoglim osobama, invalidima, ženama i djeci. Uništene su sve džamije, mesdžidi i tekije. Poslije zločinačkog poduhvata, komanda HVO-a je angažovala posebnu jedinicu koja je imala za cilj uklanjanje dokaza o zločinu. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina. Sva tijela ubijenih, a koja nisu izgorjela u spaljenim kućama su ukopavana u pojedinačne i grupne grobnice ili su skrivena na drugi način.

Poslije Ahmića ovo je po broju žrtava najveće bošnjačko stratište u kojem su bošnjački civili stradali od HVO-a, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo