21°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 20°C

14.06.2024 / 21:52 Fudbal - U Trening centru

Završena obuka bh. sudija za utakmice sa VAR-om, edukaciju obavili Valjić i Pilav

U Trening centru NS/FS BiH u Zenici, danas je završena kompletna obuka za 12 sudija i 8 asistenata sudija, koji će u budućnosti obavljati uloge VAR i AVAR na utakmicama WWin lige.

Obuka, koja je započela krajem aprila, sastojala se od nekoliko faza u skladu sa FIFA IAAP zahtjevima, a završni dio obuke je bilo odigravanje 11 utakmica sa VAR-om, koje su tokom prošle i ove sedmice organizovane u Banjaluci i Zenici.

Svi polaznici su uspješno završili obuku i stekli VAR certifikat u skladu sa FIFA standardima, odnosno mogućnost da sude utakmice sa VAR-om, kao i da obnašaju ulogu VAR / AVAR sudija.

Edukaciju su obavili VAR instruktori, Ognjen Valjić i Elmir Pilav, uz podršku kolega iz Hrvatske, Brune Marića i Tomislava Šetke.

Već tokom naredne sedmice, nastavlja se edukacija za drugu grupu sudija i asistenata sudija sa liste WWIN lige, a sve kako bi spremni dočekali početak naredne takmičarske sezone.

Takođe, početkom jula, VAR instruktori će obići sve klubove WWIN lige, te održati predavanja igračima i trenerima kako bi isti bili upoznati sa principima VAR sistema, te načinom donošenja odluka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo