14.06.2024 / 22:21 Regija - Hrvatski ministar odbrane

Anušić: Treba proizvoditi više oružja, situacija nije sigurna kao prije 20-ak godina

Anušić: Treba proizvoditi više oružja, situacija nije sigurna kao prije 20-ak godina
Foto: X
NATO mora ubrzati i osnažiti pomoć Ukrajini, finansijski i kroz proizvodnju naoružanja i sada preuzima na sebe koordinaciju te pomoći, izjavio je danas u Briselu hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić.

"Ključno je reći da se mora ubrzati i osnažiti pomoć Ukrajini, finansijski i kroz proizvodnju streljiva i naoružanja. Veliki dio toga NATO sada preuzima na sebe", rekao je Anušić po završetku sastanka ministara odbrane NATO-a, posljednjeg ministarskog sastanka prije samita Saveza u Washingtonu sljedeći mjesec.

Anušić je pojasnio da se na ministarskom sastanku razgovoralo o brojnim inicijativama, koje će od sada koordinirati NATO, a što će se zvanično usvojiti na samitu u Washingtonu.

I glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je na konferenciji za novinare da Savez preuzima na sebe od Sjedinjenih Država koordinaciju opskrbe oružjem Ukrajine.

"S ovim naporima NATO ne postaje dionikom sukoba, ali će ti napori pojačati našu podršku Ukrajinu kako bi mogla ostvariti svoje pravo na samoodbranu", rekao je Stoltenberg, prenosi Hina.

Ministar Anušić je rekao da se članice NATO-a, među njima i Hrvatska, trebaju ponašati u skladu s novim okolnostima, a ne kao u proteklih 20-tak godina kada se smatralo da nema opasnosti i da se sigurnost sama po sebe podrazumijevala. "Tada se naglasak nije stavljao na proizvodnju oružja i streljiva", rekao je Anušić, dodajući da se mora promijeniti svijest o tome.

Najavio je da će Hrvatska ispuniti cilj koji je zacrtan na nivou NATO-a o izdvajanju 2 posto BDP-a za odbranu, tri godine ranije nego što je planirano, dok drugi cilj o izdvajanju 20 posto odbrambenog budžeta za modernizaciju već ispunjava.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo