21°C
Mostar 31°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 24°C

15.06.2024 / 09:55 BiH - Sarajevo

Konferencija 'Politika Bidenove administracije u BiH: 30 godina FBiH' 20. juna u Sarajevu

Konferencija 'Politika Bidenove administracije u BiH: 30 godina FBiH' 20. juna u Sarajevu
Foto: Fena
U Sarajevu će 20. juna, u organizaciji Američko-evropske alijanse i Internacionalnog univerziteta uSarajevu (IUS) biti održana konferencija pod nazivom "Politika Bidenove administracije u BIH: 30 godina Federacije BiH".

Konferencija će okupiti eminentne domaće i strane stručnjake iz oblasti politologije i geopolitike, a održat će u Hotelu Evropa, Sarajevo, od 9:45 do 15:00 sati.

Program konferencije će biti podijeljen u tri glavne sesije. Prve dvije sesije će biti naengleskom jeziku zbog gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država, dok će zadnja sesija biti na bosanskom jeziku.

Prvi panel - Uvodnog karaktera: Nakon riječi dobrodošlice Reufa Bajrovića, potpredsjednika Američko-evropskealijanse, i Jahje Muhasilovića, profesora na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), uvodnu riječ će održati Daniel Serwer, bivši specijalni izaslanik SAD-a za FBiH.

U prvom dijelu panel diskusije, koja je ujedno i uvodnog karaktera, govorit će: Reuf Bajrović, ispred Američko-evropske alijanse, Jasmin Mujanović, autor knjige “Bošnjaci: Nacionalnost nakon genocida” i Slaven Kovačević, apelant na Evropskom sudu za ljudska prava

Drugi panel - Tematski fokusiran na pitanje: "Jesu li intervencije Christiana Schmidta učinile Bosnu funkcionalnom?" (11:15 - 12:30). Na ovom panelu govorit će: Tanya Domi, sa Columbia Univerziteta, Jahja Muhasilović, sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) i Zlatko Hadžidedić, geopolitički analitičar

Treći panel - "Bosna i Zapad: implikacije presuda Evropskog suda za ljudska prava" bit će na bosanskom jeziku. (13:30 - 15:00). Govornici ovog panela su: Azra Zornić, apelant na Evropskom sudu za ljudska prava, Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i Hasan Nuhanović, iz Memorijalnog centra Srebrenica

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da prisustvuju ovom značajnom događaju i doprinesu diskusijiom o ključnim pitanjima koja oblikuju budućnost Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo