15.06.2024 / 10:52 BiH - Jevmu'Arefe

Danas je Dan Arefata: Najodabraniji dan za muslimane

Danas je Dan Arefata: Najodabraniji dan za muslimane
Foto: Agencije
Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, poznat pod nazivom Jevmu'Arefe - Dan Arefata, je danas.

Arefat je visoravan udaljena od Mekke dvadesetak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Na Brdu milosti (Džebelu'r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se hazreti Adem i hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.

Iz brojnih hadisa se vidi da je Allah, dž.š., odlikovao dan Arefata zbog toga što se toga dana hadžije iz cijeloga svijeta okupljaju na Arefatu, svi obučeni u iste, bijele ihrame (muškarci), gdje se ne vide razlike između bogatih i siromašnih i gdje hadžije mole za oprost grijeha i dobro oba svijeta, što podsjeća na Sudnji dan. Arefat je i dan u kojem se muslimani širom svijeta okupljaju u molitvi, pokajanju i iskrenoj predanosti Allahu. Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan.

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine sinoć su napustili Mekku i uputili se prema Arefatu, gdje će danas provesti dan s milionima hadžija iz cijelog svijeta.

“Ovo je najodabraniji dan u godini, u njemu je posebno izražena Božija milost. Danas će "gosti Milostivoga" uputiti dovu za sebe i druge. Dovili su i za nas, nadamo se da će njihove dove biti uslišane”, poručio je reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Arefat je jedino mjesto i jedino vrijeme kada su sve hadžije iz cijeloga svijeta zajedno, kao na rozi-mahšeru.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo