32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

15.06.2024 / 15:24 Svijet - Washington

Harris najavila više od 1,5 milijardi dolara američke pomoći Ukrajini

Harris najavila više od 1,5 milijardi dolara američke pomoći Ukrajini
Foto: Agencije
Američka potpredsjednica Kamala Harris najavila je pomoć od više od 1,5 milijardi dolara, dijelom za energetski sektor Ukrajine i poboljšanje humanitarne situacije kao rezultat 27-mjesečne agresije Rusije na Ukrajinu.

To je saopćeno dok je Haris prisustvovala mirovnom samitu o Ukrajini u švicarskom gradu Lucernu, u, gdje se treba sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i govoriti na plenarnoj sjednici samita.

Cifra od 1,5 milijardi dolara uključuje 500 miliona dolara novog finansiranja za energetsku pomoć i preusmjeravanje 324 miliona dolara ranije najavljenih sredstava za hitnu popravku energetske infrastrukture i druge potrebe u Ukrajini, saopćio je ured potpredsjednice.

- Ti napori pomoći će Ukrajini da odgovori na najnovije ruske napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu podržavanjem popravke i oporavka, poboljšanjem otpornosti Ukrajine na poremećaje u snabdijevanju energijom i postavljanjem temelja za popravku i proširenje ukrajinskog energetskog sistema - saopćio je ured potpredsjednice Harris.

Također je najavila više od 379 miliona dolara humanitarne pomoći State Departmenta i Američke agencije za međunarodni razvoj za pomoć izbjeglicama i drugim ljudima pogođenim ratom.

Novac je za pokrivanje pomoći u hrani, zdravstvenih usluga, skloništa, vodosnadijevanja, sanitarnih i higijenskih usluga za milione Ukrajinaca.

Harris, koji će provesti manje od 24 sata na skupu u Lucernu, zamjenjivat će predsjednika Joea Bidena na tom dešavanju. Predsjednik upravo završava svoje učešće na samitu G7 u Italiji i vraća se u Sjedinjene Države kako bi prisustvovao skupu u cilju prikupljanja sredstava za njegovu kampanju za reizbor u Los Angelesu.

Harris će se sastati sa Zelenskim i obratiti se na plenarnoj sjednici samita. Biden se sastao sa Zelenskim i na samitu G7, gdje su potpisali bilateralni sigurnosni sporazum između SAD i Ukrajine, i u Francuskoj na dešavanjima u vezi s 80. godišnjicom invazije na Dan D u Drugom svjetskom ratu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan predstavljat će Sjedinjene Države na samitu u nedjelju i pomoći u osnivanju radnih grupa za povratak ukrajinske djece iz Rusije i za energetsku sigurnost, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo