16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

15.06.2024 / 16:15 Svijet - Zveckanje oružjem

Na pomolu novi rat na Bliskom istoku

Na pomolu novi rat na Bliskom istoku

Francuski predsjednik Emanuel Makron najavio na samitu G7 da će zajedno sa SAD i Izraelom raditi u trilateralnom formatu na planu za smirivanje napetosti na izraelsko-libanskoj granici koje bi mogle da zapale cijeli Bliski istok.

Plan predviđa prekid vatre sa obje strane i povlačenje snaga Al Radvana i drugih naoružanih grupa deset kilometara od izraelsko-libanske granice. Al Radvan je inače elitna jedinica Hezbolaha koji za sada odbija da učestvuje u pregovorima sve dok ne dođe do trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je na samitu G7 u Italiji da ne vjeruje u skoro postizanje sporazuma između Hamasa i Izraela.

"Hamas je sada najveća prepreka da se sprovede plan o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Pojasu Gaze", navodi Bajden.

Situacija na izraelsko-libanskoj granici je eskalirala nakon ubistva Hezbolahovog višeg komandanta Taliba Samija Abdulaha prošlog utorka. Abu Talib je inače najviši oficir koji je poginuo za od početka nove runde nasilja prije osam mjeseci.

Hezbolah je u znak odmazde u koordinisanom napadu lansirao oko 150 raketa i 30 naoružanih bespilotnih letjelica na devet izraelskih vojnih lokacija. Napad u četvrtak je trajao oko pola sata. Bezbjednosni izvor navode da je to bio najveći napad koji je izveo Hezbolah od oktobra kad je grupa počela da razmjenjuje vatru sa Izraelom uporedo sa ratom u Pojasu Gaze. Nakon napada izbio je veliki požar na području Safeda.

Izrael je odgovorio bombardovanjem kuća za koje tvrdi da ga koriste operativci Hezbolaha. Izraelski Kanal 12 navodi da je sejverna komadna izraelske vojske spremna za invaziju na Liban i da se samo čeka odluka državnog vrha.

"Snažna eliminacija zabrinjava članove Hezbolaha. Sada shvataju da IDF zna mnogo više o njima nego što misle. Operacija ukazuje da Hezbolahovo obezbjeđenje na terenu nije hermetički zatvoreno i da je obavještajni sistem organizacije porozan do te mjere da smo bili u stanju da eliminišemo tako važnog komandanta sektora. IDF je uspjela da se infiltrira u njihove mreže i sisteme i identifikuje prave ljude za eliminaciju", rekao je izraelski ekspert Amacija Baram i dodao da se to odnosi i na vođu Hezbolaha.

Neki američki zvaničnici kažu za CBS da vjeruju da nedavni izraelski udari duboko na libanskoj teritoriji postavljaju teren za širu operaciju koja bi izazvala rat koji Izrael ne može da završi bez podrške Vašingtona.

Drugi američki zvaničnici koji su razgovarali za CBS kažu da su zabrinuti zbog scenarija da će intenziviranje raketnih napada Hezbolaha dovesti do "nenamjernih posljedica" koje će Izraelu dati povod za veliki napad.

Istraživanja javnog mnjenja koja su sprovele dnevne izraelske novine Mariva pokazuju da bi Plavo-bijela stranka na čelu s Benijem Gancom koji je napustio izraelsku ratnu vladu dobila 24 mjesta u Knesetu. Stranka Likud koju vodi Benjamin Netanjahu osvojila bi 21 mjesto. Tabor koji se protivi Netanjahuu osvojio bi 58 mjesta u parlamentu naspram 52 mandata koliko bi osvojile pristalice aktuelnog premijera.

Ganc je najpogodnija osoba za čelo izraelske vlade s 41 odsto podrške građana dok ga sledi Netanjahu s 35 odsto.

Čak 74 odsto izraelskog društva smatra da Izrael nije uspio u medijskoj borbi nakon 7. oktobra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo