31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

15.06.2024 / 17:05 BiH - Potpisan sporazum

Izdvojeno 100.000 KM za praćenje stanja smeđeg medvjeda u KS

Izdvojeno 100.000 KM za praćenje stanja smeđeg medvjeda u KS
Foto: KS

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak i dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Smajlović potpisali su Sporazum o sufinansiranju i saradnji na implementaciji projekta „Inventarizacija i zdravstveni status smeđeg medvjeda u Kantonu Sarajevo s fokusom na zaštićena prirodna područja“, saopćila je Služba za protokol i press KS

Predmet ovog sporazuma o sufinansiranju i saradnji je naučnoistraživački projekt u oblasti zaštite prirode, kroz očuvanje biodiverziteta, u iznosu od 100.000 KM.

- Ovim projektom će se izvršiti identifikacija smeđeg mjedvjeda, brojno i zdravstveno stanje, genetička struktura. Napokon, kroz ovaj projekt ćemo imati priliku saznati tačan broj medvjeda koji se nalaze na ovom području, uključujući i njihov zdravstveni status, sve bolesti i zoonoze koje se mogu prenijeti sa životinje na čovjeka. Ovim će se direktno unaprijediti javni zdravstveni aspekt, a u vezi potencijalnih zaraza od životinja. Ova vrsta spada u kategoriju zaštićenih i na Crvenoj je listi ugroženih divljih vrsta životinja i biljaka. Prema svim evropskim i domaćim direktivama obavezne su mjere zaštite a temelj je tačna brojnost i zdravstveno stanje - istakao je Bošnjak ovim povodom.

Kako je dodao, prvi put u Federaciji BiH neka instanca vlasti ove vrste je prepoznala potrebu za jedan ovakav projekt na bazi svih modernih evropskih, naučnih dostignuća, što je jedan od prvih iskoraka za Federaciju Bosne i Hercegovine.

- Ovdje će se primjenjivati najmodernije genetičke metode iz oblasti genetičke modifikacije, identifikacije zdravstvenog statusa, tako da s pohvalom možemo reći da je ovo prvi i pilot projekt koji će znatno doprinijeti procesima vezanim i uz EU integracije - naveo je ministar Bošnjak.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da pripreme za ovu vrstu projekta traju od 2018. godine. Rađene su analize šta je potrebno uraditi i kada se Veterinarski fakultet pripremio, od 2020. godine se pokušava naći modalitet i razumijevanje prema ovoj vrsti naučnog istraživanja.

- Ove godine je Ministarstvo dalo apsolutnu podršku za implementaciju ovog projekta, a u saradnji sa akademskom zajednicom. Podsjećam da ćemo u 2024. godini imati potpisane sporazume s Mašinskim, Prirodno-matematičkim i Veterinarskim fakultetom, te da će se ubuduće raditi na uspostavi jednog integralnog sistema, da zaštićena područja Kantona Sarajevo budu praktična naučna baza Univerziteta u Sarajevu, kada su prirodne nauke u pitanju - dodao je pomoćnik ministra za zaštitu okoliša KS Adnan Medić, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo