16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

16.06.2024 / 11:17 BiH - Rijaset IZ

Brojni gosti na bajramskom čestitanju kod reisul-uleme

U Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je održano tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Reisul-ulemi Kavazoviću čestitke su uputili državni dužnosnici, dužnosnici institucija i ustanova Islamske zajednice, predstavnici političkih stranaka, kulturnih i drugih institucija, diplomatskog kora, te brojne druge ličnosti i građani.

- Muslimani se svake godine susreću sa žrtvom. Na ovom prostoru ovdje godinama žrtvujemo najbolje bosanske sinove za njenu slobodu. Već 30-ak godina, hvala Bogu, Kurban-bajram dočekujemo u miru, zadovoljstvu, imamo reisul-ulemu, reisul-ulemu gaziju, heroja, kojem s poštovanjem lično dođem poljubiti ruku. Reisul-ulema je naša institucija, naša snaga, energija - izjavio je ovom prilikom Harun Hodžić.

Među gostima na čestitanju je bio i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić.

- Moja bajramska poruka jeste upravo da cijenimo žrtvu i strpljenje, strpljenje koje su imali Ibrahim, a.s., i njegov sin Ismail. I sve ono što je nas u historiji pogodilo, uči nas strpljivosti, da budemo spremni na žrtvu, da se držimo kao zajednica, da se ne dijelom. Poručujem ovog Kurban-bajrama, bez obzira na sve naše razlike, držimo se zajedno - poručio je Čengić.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, danas je prvi dan Kurban-bajrama, koji traje četiri dana. Dani Kurban-bajrama veliki su dani, a njihovu važnost određuje ibadet kurbana i hadža.


(Vijesti.ba/MINA)

Izdvajamo