21°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 20°C

16.06.2024 / 13:38 Fudbal - Selektor Hrvatske

Dalić: Ne smijemo potonuti, protiv Albanije se moramo postaviti kao favorit

Dalić: Ne smijemo potonuti, protiv Albanije se moramo postaviti kao favorit
Foto: X
Dan nakon teškog poraza od Španije, hrvatski selektor Zlatko Dalić podijelio je svoje dojmove s medijima na press konferenciji u hrvatskoj bazi u Neuruppinu, gdje su se igrači i stručni štab vratili jučer navečer iz Berlina.

Kakva je bila noć i idete li u smjeru da mijenjate nešto za utakmicu protiv Albanije?

- Naravno da nije bilo lagano, nakon visokog poraza i zasluženog, statistika je bila na našoj strani, ali nije to bilo realno. Nimalo ugodno, mi smo imali dosad komforne situacije, ali trebamo se znati nositi s ovakvim situacijama i nositi se sad s time. Danas ćemo napraviti analizu Albanije i mi sad trebamo utakmicu protiv Albanije pobijediti, idemo se spremati za tu utakmicu. Moramo promijeniti stvari u pristupu, ali ne smijemo potonuti i izgubiti svu energiju i potrošiti se.

Jesu li prijateljske utakmice zavarale percepciju?

- Ja sam govorio da su to trening utakmice. Mi smo loše krenuli u utakmicu, bili smo predaleko od igrača, bili premalo agresivni. Nakon toga smo uspostavili posjed i igru, ali dobili smo pogodak i sva tri gola smo zapravo primili na jeftin način, svaki šut je završio u golu. Predaleko smo stajali od igrača i to je bilo loše.

Dalić je promijenio Luku Modrića i Matea Kovačića nakon sat vremena igre protiv Španjolske:

- Mi smo bili svjesni da nakon sat vremena ne uspijevamo doći u povoljnu situaciju. Htjeli smo Luku i Kovačića odmoriti za utakmicu protiv Albanije i zato smo ih izvadili.

Tri dana su do susreta s Albanijom koja je praktički biti ili ne biti. Osjeća li se u reprezentaciji možda psihološko potonuće?

- Imamo iskusne igrače. Danas ćemo poslije treninga razgovarati. Ne smijemo dopustiti pesimizam. Nema mjesta tome. Moramo napraviti sve. I dalje je sve na našoj strani, u našim rukama i našoj kontroli. Moramo se okrenuti utakmicama koje slijede. Ukazat ćemo na loše stvari i biti bolji. Na meni je da sve to sad okrenem. Igrači su sami svjesni da je protiv Španije bilo loše. Moramo biti pozitivni i gledati naprijed.

O tome je li Petković trebao pucati jedanaesterac.

- To je situacija koju moramo riješiti. Znamo da penale izvode Modrić i Kramarić, oni nisu bili u igri, penal je bio na Bruni, pravilo je da igrač na kojemu je napravljen penal ne izvodi, nije ga trebao pucati. Ako nismo stigli reagovati, onda postoji hijerarhija u reprezentaciji i da se slušaju stariji igrači. U Ligi nacija je protiv istog golmana promašio, nema ovdje mjesta egu, nema potrebe za tim i to je stvar koju ću ja riješiti. Trebali su pucati ili Majer ili Perišić.

Je li Perišić spreman za svih 90 minuta?

- Koliko je on imao želje vratiti se i to moramo cijeniti. Upitno je koliko je on za cijelu utakmicu, trebamo vidjeti. Zato smo ga jučer stavili da vidimo kako reaguje u jakoj utakmici. Nije mu lagano. Pokušavao se vratiti i u klubu, ali činjenica je da on nije u stanju u kojem je bio prije povrede.

Odgovorio je na pitanje je li gledao Albaniju sinoć.

- Gledao sam snimak. Oni su bili dosta ravnopravni Italijanima, mogli su i izjednačiti. Ne smijemo ih podcijeniti, imaju veliku energiju. Bili su kvalitetni, ne smijemo ih olako shvatiti, ali nisu ni blizu kao Španija. Samo je na nama kako ćemo ući u utakmicu. Imat ćemo dominaciju, ali moramo znati prilike rješavati. Moramo se postaviti kao favorit.

O prepunim tribinama hrvatskih navijača na Olimpijskog stadionu u Berlinu.

- Zahvalio bih se i izvinio navijačima. Dovesti 50.000 navijača je na ponos. To je sjajno. S druge strane, žao mi je da nisu doživjeli bolju Hrvatsku, i oni su krenuli sjajno navijati, rezultat ih je na kraju malo razočarao pa su i oni stali... Možda je euforija djelovala na nas i malo nas sputala, govorio sam da to trebamo malo stišati, ali nema opravdanja. Mislim da pred 50.000 ljudi moraš biti agresivan i ostaviti sve na terenu. Bilo je na kraju sve suprotno. Zaključak svega je loš dan i loša utakmica. Idemo učiniti sve što možemo da iz ove situacije izađemo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo