21°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 23°C

19.06.2024 / 07:18 Kultura - Na trgu Susan Sontag

Kultura na ulice 2024: Spektakularan koncert Sarajevo Big Banda

Kultura na ulice 2024: Spektakularan koncert Sarajevo Big Banda
Foto: FENA
Na Pozorišnom Trgu Susan Sontag sarajevska publika sinoć je, u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2024!“, uživala u spektakularnom koncertu Sarajevo Big Band orkestra kojim je dirigovao maestro Ranko Rihtman.

Koncert Sarajevo Big Banda okupio je neke od najznačajnijih bosanskohercegovačkih muzičkih imena poput Davora Ebnera, Ivice Šarića, Zlatana Fazlića – Fazle, Nermina Puškara Puške, Boška Jovića, Renate Kurtalić i Alena Lemeševića.

Sarajevo Big Band orkestar baštini tradiciju Plesnog orkestra RTV Sarajevo i direktni je nasljednik tog velikog ansambla. Plesni orkestar RTV Sarajevo nažalost, prestao je sa radom tokom ratnih dešavanja nakon 30 godina profesionalnog djelovanja. Sarajevo Big Band je osnovan 2000. godine kada je okupio muzičare Plesnog orkestra RTV BiH koji su u to vrijeme živjeli i radili u gradu.

Na programu su izvedeni neki od najvećih hitova Indexa, Kemala Montena, Letu štuke, Crvene Jabuke, Elvisa J. Kurtovića i Plavog orkestra.E 2024!Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan, saopćili su organizatori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo