19.06.2024 / 07:26 Zanimljivosti - 25 godina dominacije

Američki F-22 Raptor obilježava pola miliona sati leta

Američki F-22 Raptor obilježava pola miliona sati leta
Foto: U.S. Air Force

Američka kompanija Lockheed Martin je upravo objavila da je flota borbenih aviona F-22 Raptor nedavno dosegla prekretnicu od 500.000 sati leta.

Više od 25 godina nakon uvođenja u službu, F-22 još uvijek se smatra najdominatnijim borbenim avionom i modernizira se kako bi zadržao tu ulogu u godinama koje dolaze, piše The Aviationist.

"Dok slavimo 500.000 sati letenja, gledamo naprijed u nastavak evolucije ne samo F-22 nego i zračne borbe u cijelosti", objavio je Lockheed Martin. "Tekući napori na modernizaciji i strateške nadogradnje koje se danas provode na F-22 dodatno će poboljšati njegove sposobnosti, istovremeno omogućujući sljedeću generaciju dominacije u zraku."

Zračne snage SAD-a opisuju Raptor kao borbeni avion pete generacije koji kombinira stealth, mogućnost superkrstarenja, velike manevarske sposobnosti, dizajniran za projiciranje dominacije u zraku, brzo i na velikoj udaljenosti. U početku uveden kao sredstvo samo za nadmoć u zraku, F-22 je kasnije počeo izvoditi i misije zrak-zemlja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo