30°C
Mostar 37°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

19.06.2024 / 10:08 Regija - Priština

Bislimi nakon sastanka s Lajčakom: Kosovo ostaje konstruktivna strana

Bislimi nakon sastanka s Lajčakom: Kosovo ostaje konstruktivna strana
Foto: X
Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi kazao je da je sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom u utorak razgovarao o primjeni Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

Bislimi je ponovio da Kosovo ostaje konstruktivna strana u dijalogu, posvećena punoj normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju, prenosi Kosovo online saopćenje iz kabineta premijera.

"Istakao je važnost potpisivanja i pune implementacije sporazuma, kroz izbalansiran, ravnopravan i pravičan plan redoslijeda za strane", dodaje se u saopćenju.


Bislimi je dodao i da je Srbija u većini svojih članova u kontinuitetu kršila sporazum, a posebno član 4 kada je glasala i lobirala protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i kroz pismo bivše premijerke Ane Brnabić prošlog decembra, navodi se u saopćenju.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastao se u utorak u Prištini i s predstavnicima međunarodne zajednice.

Na društvenoj mreži "X" on je naveo da su razgovarali o situaciji na terenu i procjeni međunarodnih predstavnika o situaciji koja je moguća u narednim mjesecima.

Lajčak će se danas sastati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo