30°C
Mostar 37°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

19.06.2024 / 10:48 Politika - Stranka Naprijed

Nezakonito prisustvo stranih policijskih snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine je neprijateljski čin

Nezakonito prisustvo stranih policijskih snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine je neprijateljski čin
Foto: FENA

„Nezakonito prisustvo stranih policijskih snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine je, ne samo neprijateljski čin, nego i uvreda i nepoštivanje institucija države!“, poručuju iz stranke Naprijed! predsjednika Šemsudina Mehmedovića.

-Samo potpisivanje memoranduma između entitetske policije i policije susjedne Srbije, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, direktno je kršenje ustava i preuzimanje državnih nadležnosti, ali je prisustvo srbijanskog helikoptera bez saglasnosti mjerodavnih institucija BiH, krajnji čin nepoštivanja državnih institucija.

Domaće zvaničnike koji su uključeni u ovaj međunarodni skandal moraju procesuirati pravosudni organi, a srbijanskim vlastima se mora dati do znanja da postoji nepovredivost BH granica i njenog Ustava, te da ovakav čin predstavlja grubo kršenje međususjedskih odnosa. Ne treba zaboraviti da je na sličan način, preko Banja Luke, u vrijeme pandemije korona virusa, na teritoriju BiH ušla ruska vojna formacija i bez potpunog znanja i saglasnosti relevantnih institucija vršnjala po BiH, tobože, vršeći dezinfekciju bolnica. Ovaj skandal je dokaz da, nažalost, institucije države ne funkcionišu u potpunosti, te da aktuelna vlast ne može ponuditi efikasnu zaštitu interesa svih građana BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo