19.06.2024 / 13:16 Politika - Lokalni izbori

Formirana i treća koalicija u Mostaru: Trojka ide zajedno

Formirana i treća koalicija u Mostaru: Trojka ide zajedno
Foto: Ilustracija

Gradski odbor SDP BiH Mostar obavijestio je sve članove i simpatizere kao i cijelu mostarsku javnost da će na oktobarskim izborima u Mostaru SDP BiH predvoditi predizbornu koaliciju u kojoj će sudjelovati stranke Trojke.

- Nakon postignutog dogovora sa Našom strankom i Narodom i pravdom ova koalicija je predala službeni zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za njenu službenu ovjeru. Uvjereni smo da je ovaj koalicijski dogovor najbolji mogući ishod dosadašnjih pregovora i u najboljem je interesu svih građana i građanki Mostara koji žele normalan, otvoren i napredan grad sa transparentnom Gradskom upravom bez nepotrebnih nacionalnih podjela i nacionalističkih tenzija. Sigurni smo da ćemo uspostavljanjem ove koalicije spriječiti nepotrebno rasipanje opozicionih glasova građanske provinijencije što će ojačati ukupni izborni rezultat cijele koalicije i osigurati osvajanje mandata u svim mostarskim izbornim jedinicama, navode iz SDP.

Dodaju da je u okviru koalicije stranaka Trojke izvjesno da će SDP BiH predvoditi pet od ukupno sedam mostarskih izbornih listi, a što je utemeljeno na dosadašnjim izbornim rezultatima članica ove koalicije. U skladu s tim, u narednom periodu SDP će biti predvodnik ostalih predizbornih aktivnosti i obaveza ove koalicije koje slijede uoči lokalnih izbora 2024.

Podsjetimo, ovo je treća službena koalicija koja će ujediniti snage za predstojeće izbore u gradu na Neretvi. Ranije su koaliciju potvrdile SDA, BH Zeleni PBS Sefer Halilović, koji će na izbore izaći pod nazivom Koalicija za Mostar.

Druga je između Demokratske fronte, Narodnog evropskog saveza (NES), Stranke za BiH i Prve mostarske partije pod imenom ''Grade moj -. DF, NES, SBiH i PMP''.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo