21°C
Mostar 31°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 24°C

19.06.2024 / 13:29 Politika - Ministar vanjskih poslova

Konaković se susreo sa ambasadorom Australije u BiH Biggsom

Konaković se susreo sa ambasadorom Australije u BiH Biggsom
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas, 19. juna 2024. godine sa ambasadorom Australije u Bosni i Hercegovini Ianom Davidom Graingeom Biggsom.

Ministar Konaković i ambasador Biggs složili su se da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Autralije dobri i prijateljski bez otvorenih pitanja.

Ministar je zahvalio Australiji na intenzivnoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu prema EU naglasivši da fokus BiH ostaje usmjeren na implementaciju ključnih prioriteta i ispunjavanje propisanih uslova za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Sagovornici su dalje razgovarali o dostignutom stepenu saradnje sa NATO-om te o ostalim aktuelnim političkim i društvenim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ambasador Ian David Grainge Biggs ponovio je da Australija stoji uz Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet uz želju da aktivnosti koje slijede donesu dobrobit svim njenim građanima i sačuvaju multietični karakter Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je da dobrim političkim bilateralnim odnosima dvije zemlje doprinosi i brojna bosanskohercegovačka zajednica u Australiji i da bi to mogla itekako biti jaka osnova za razvoj ekonomske saradnje koja nije na visokom nivou.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo