19.06.2024 / 14:19 Obrazovanje - Narodno pozorište

Univerzitet u Sarajevu bogatiji za 42 doktora nauka: 'Svijet vas treba, a mi smo ponosni'

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) je danas u Narodnom pozorištu promovisao 42 kandidata i kandidatkinje na čast doktora nauka.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu je promovisao: 7 kandidata na čast doktora medicinskih nauka, 6 kandidata na čast odgojnih nauka, 4 kandidata na čast doktora veterinarskih nauka, po 3 kandidata na čast doktora tehničkih, ekonomskih i zdravstvenih nauka, po 2 kandidata na čast doktora političkih, društvenih, sigurnosnih, lingvističkih i bioloških nauka, te po 1 kandidata na čast doktora psiholoških, socioloških, poljoprivrednih, matematičkih, geografskih i biotehničkih nauka.

Promociji su prisustvovali Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakultetâ.

Škrijelj se u svom obraćanju najprije dotakao pitanja integriteta, kako ličnog, tako i institucionalnog.


"Integritet nije samo pitanje lične etike, već i ključan za izgradnju povjerenja u nauku, obrazovanje i profesije. Lični integriteti su zajedno institucionalni integriteti. Zemlja koja nema pojedince i institucije sa integritetom osuđena je na propast ili makar na teški hod kroz vrijeme", kazao je Škrijelj a zatim uputio poruku roditeljima te prijateljima doktorantica i doktoranata, ali i svima onima koji su im pružili podršku:

"Danas je i vaš dan. Bez vaše ljubavi, podrške i ohrabrenja, njihova postignuća ne bi bila moguća. Hvala vam što ste vjerovali u njih i bili uz njih na ovom dugom i, izuzetno zahtjevnom, putu", poručio je.

Zatim je doktoranticama i doktorantima čestitao na postignutom uspjehu.

"Uvjeravam vas da Univerzitet u Sarajevu uvijek ostaje vaš dom - mjesto gdje ste stekli znanje i vještine, ali i mjesto na koje se uvijek možete vratiti po podršku i savjet. Nastavite biti predani, inspirativni i vođeni integritetom. Svijet vas treba, a mi smo ponosni na vas."

Seid Masnica, zamjenik ministrice obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine Jasne Duraković, obratio se umjesto nje te kazao kako ona, nažalost, danas nije mogla doći.



"Rektor Škrijelj je rekao ono što sam i ja htio negdje da kažem. Samo ću dodati da je ovo vaš početak, ne samo u akademskom, nego i u naučnom, naravno i društvenom kontekstu jer je, ne samo, biti doktor neki prestiž. To je, zaista, jedna odgovornost za društvo, nauku i za sve ono što veže jednog doktora nauka."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo