19.06.2024 / 14:48 Politika - Foto / Video

BiH će uz podršku Švedske provesti projekat izgradnje viznog kapaciteta, usklađivanje s EU

Delegacije Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske potpisale su Sporazum o izgradnji viznog kapaciteta u BiH i Zajedničku izjavu tim povodom na današnjem sastanku u Sarajevu.

Na osnovu Sporazuma, Bosna i Hercegovina će uz podršku Kraljevine Švedske provesti projekat izgradnje viznog kapaciteta, koji će pomoći usklađivanju viznog procesa zemlje s pravnom tečevinom Evropske unije odnosno Šengena, rečeno je novinarima na pres-konferenciji održanoj nakon sastanka u zgradi institucija BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, govoreći o značaju ovog projekta za jačanje viznih kapaciteta Bosne i Hercegovine, istakao je da je ovo zaista važna tema i da u Ministarstvu vanjskih poslova imaju dva važna izazova – ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te usklađivanje stavova BiH u krucijalno važnim pitanjima za EU, u čemu poseban akcenat EU stavlja na usklađivanje viznih politika.



-  Napravili smo velike, značajne iskorake; mislim da smo druga zemlja u regionu i da samo Sjeverna Makedonija ima bolje rezultate, ako se to tako može mjeriti, kao i da imamo još pet zemalja koje nisu još usklađene u segmentu viznog režima sa Evropskom unijom, a istovremeno vodimo računa da ne povrijedimo naše ekonomske interese jer veliki broj turista dolazi u BiH upravo iz zemalja koje su predmet ovakvih vrsta uvođenja viza, pa smo imali Bahrein, Oman i još neke intervencije koje su nam malo poremetile taj turistički segment; ali iz obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – usklađivanja viznih politika, Bosna i Hercegovina to mora uraditi – rekao je Konaković.

Drugi veliki izazov su ilegalne migracije, što pogađa sigurnosni sistem BiH a i ekonomski, pa je i taj dio veoma važan i zbog uslova Evropske unije te prvenstveno zbog sigurnosti građana BiH i bh. ekonomije, dodao je.

- U oba procesa veoma je značajan današnji sporazum koji nam omogućava da se lakše, tehnički funkcionalnije, brže i bezbjednije dolazi do provjera, utvrđuje identitet potencijalnih turista ili eventualno iz nekih drugih razloga migracija – kazao je Konaković te zahvalio Vladi Švedske, Ambasadi te zemlje u BiH i Švedskoj agenciji za migracije, kao i ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću za liderstvo u današnjem procesu.

Ministar Nešić je na pres-konferenciji kazao da je BiH u ovim poslovima, zahvaljujući policijskim agencijama, već pokazala i dokazala da pripada Evropskoj uniji, kao i da je migraciona kriza dokaz da Evropa može biti samo jedna i nedjeljiva, da postoje neprirodne podjele na one koji su punopravni članovi i koji nisu.

- Iz tog razloga, i ja i ministar Konaković radimo na EU integracijama BiH. Migraciona kriza, i za nas tranzitne zemlje i za države konačnh destinacija, nastavlja mnogobrojne izazove i zahtijevala je identično efikasne odgovore. Bosna i Hercegovina, a prije svega naši policajci, mogu stati rame uz rame s kolegama iz Evropske unije, u pojedinim situacijama čak i znatno bolje. S tim u vezi, želim s ponosom najaviti usvajanje nove državne sterategije za upravljanje migracijama i granicama, koja je usklađena s pravnom tekovinom Evropske unije. Ovaj strateški dokument ne samo da pokazuje našu posvećenost evropskim vrijednostima već i konkretno definiše put kojim ćemo se kretati u budućnosti - Nešićeve su riječi.

Po njegovim daljnjim navodima, jedan od ključnih elemenata strategije je bilateralni projekat, razvijen u saradnji sa Švedskom agencijom za migracije, Ministarstvom vanjskih poslova Švedske te bh. institucijama kao što su Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH.

- Ovaj projekat, čija realizacija počinje uskoro, ima za cilj povećanje kapaciteta naše zemlje i harmonizaciju viznog procesa u skladu s evropskim standardima. Omogućit će unapređenje kontrole spoljnih granica i efikasniju borbu s ilegalnim migracijama te trgovinom ljudima. Uz bolju saradnju sa zemljama porijekla i tranzita migranata te implementaciju evropskih viznih politika, naš cilj je obezbijediti sigurnost i stabilnost kako za našu zemlju tako i za region i čitav evropski kontinent – rekao je Nešić.

On ističe da očekivani rezultati projekta direktno podržavaju ciljeve Evropskog vijeća i Akcioni plan Evropske komisije za saradnju sa zapadnim Balkanom u rješavanju migracijskih izazova.

- Fokusiraćemo se na usklađivanje naših viznih politika s evropskm standardima, što će doprinijeti jačanju naše pozicije kao ključnog aktera u upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu. Međutim, moram podvući i ovdje i sada da postoje unutrašnje specifičnosti kao i legitimni politički razlozi kod konstitutivnih naroda da vizna politika ne bude potpuno podudarna sa zahtjevima iz Brisela, ali to ne  znači da olako shvatamo bezbjednosne razloge koji stoje iza tih razloga. S Evropskom unijom stoga moramo raditi da osmislimo i provedemo niz mjera koje će pomoći njihovoj bezbjednosti u slučajevima kad je vizna harmonizacija nemoguća u potpunosti. Naime, postoje tri zemlje o kojima se ne možemo dogovoriti: Kina, Rusija i Turska - Nešićeve su riječi.

Planirani projekat predviđa dugoročnu saradnju i dijalog s Evropskom unijom o pitanjima koja se odnose na vize, što će dodatno osnažiti naše nacionalne kapacitete za upravljanje migracijama i granicama, kazao je također ministar sigurnosti BiH.

Ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlof izjavila je da današnji događaj znači važan dan u sveukupnoj saradnji dviju zemalja i prirodan je korak u postojećoj povezanosti. Švedska vlada podržava evropski put Bosne i Hercegovine, a ovim projektom se produbljuje međusobna saradnja u pitanjima upravljanja migracijama, rekla je.

- Radujem se učinkovitoj implementaciji i Zajedničke izjave i ovog projekta. Mislim da sa sigurnošću možemo reći da je ovo situacija u kojoj su svi na dobitku, trojna situacija, jer migracije su prioritet za švedsku vladu, prioritet su za Evropsku uniju, a kao što ste nam upravo rekli, također i za vladu Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat će također doprinijeti napretku u jednoj oblasti politike, pa tako korak po korak, oblast po oblast, vjerujem da zajedno možemo pomoći napretku Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu sve do 2030. godine, a nakon toga, samo će se dalje napredovati. Vi ćete naravno voditi, a mi ćemo nastaviti podršku - kazala je ambasadorica Švedske.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo