19.06.2024 / 15:13 Regija - Brisel

Klub zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu ponovo izabrao Željanu Zovko za potpredsjednicu

Klub zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu ponovo izabrao Željanu Zovko za potpredsjednicu
Foto: EPP
Uoči početka novog saziva Evropskog parlamenta, zastupnica Željana Zovko ponovo je odabrana na dužnost potpredsjednice Kluba zastupnika Evropske pučke stranke u Evropskom parlamentu.

Odlukom Predsjedništva Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) danas su održani izbori za predsjednika i 10 potpredsjednika Kluba zastupnika EPP-a u novom mandatu, a za predsjednika je također ponovno izabran dosadašnji predsjednik Manfred Weber, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

“Izuzetno mi je drago što sam ponovno izabrana za potpredsjednicu Kluba Evropske pučke stranke u Evropskom parlamentu, najsnažnije evropske stranke desnog centra. Ponovni izbor za potpredsjednicu smatram velikim priznanjem svog dosadašnjeg rada u Evropskom parlamentu gdje sam se najviše zalagala za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, sigurnost i odbranu na vanjskim granicama Unije te proširenje EU-a na zapadni Balkan, i s čime ću gorljivo nastaviti i u trećem mandatu. Ovo je dokaz i utjecajnog položaja naše hrvatske HDZ/EPP delegacije koje sada broji rekordnih šest članova", kazala je Zovko.

Inače, Zovko je u devetom sazivu Evropskog parlamenta obnašala dužnost potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a zadužene za koordinaciju aktivnosti s istomišljenim partnerima EPP-a u Parlamentarnim skupštinama Vijeća Evrope, OESS-a i NATO-a.

Na taj način, kako je navedeno, povećan je utjecaj EPP-a na zajedničke politike vezane uz sigurnost i odbranu, ljudska prava te poštivanje vladavine prava i demokratije, čime je poboljšan doprinos stabilnosti i prosperitetu Evropske unije i, posljedično, evropskog kontinenta. Zovko je kao potpredsjednica također bila odgovorna za osnaživanje odnosa s američkim Kongresom.

"U prethodnom potpredsjedničkom mandatu snažno sam zagovarala promicanje evropskih vrijednosti i posvećenost očuvanju ovih načela u našem donošenju politika. Kao najveća i najutjecajnija parlamentarna grupa u Evropskom parlamentu, ključno je da Klub zastupnika EPP-a unaprijedi koherentnu i stratešku viziju naše sigurnosne politike, na čemu ću snažno nastaviti raditi i u novom mandatu” - zaključila je Zovko, stoji u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo