21°C
Mostar 31°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 24°C

19.06.2024 / 15:26 Zanimljivosti - Istraživanje

Kombinacija različitih faktora: Djeca danas ulaze u pubertet ranije nego prije

Kombinacija različitih faktora: Djeca danas ulaze u pubertet ranije nego prije
Foto: Ilustracija
Nedavno istraživanje objavljeno u JAMA Network Open pokazuje da djeca doživljavaju pubertet ranije nego prije. Istraživanjem više od 71.000 djevojčica u SAD-u, rođenih između 1950. i 2005. godine, istraživači su otkrili trend dobivanja menstruacije prije 11. godine.

Broj onih koje dobivaju menstruaciju prije devete godine više se nego udvostručio. Također su otkrili da menstruaciji treba duže da se reguliše.

"Istraživači nastavljaju proučavati zašto pubertet počinje ranije i smatraju da je to kombinacija faktora kao što su genetika, način života i izloženost određenim hemikalijama koje su danas češće", kaže psihologinja Becca Wallace.

Pubertet može biti zbunjujuće razdoblje za predtinejdžere koji ga prolaze, jer njihova tijela doživljavaju značajne promjene, a njihova emocionalna zrelost možda još nije na tom nivou.

"Rani pubertet je izazovan, ali prirodan dio odrastanja", ističe terapeutkinja Becca Reed, dodajući da su promjene raspoloženja, izljevi bijesa i pojačana osjetljivost uobičajeni te uzrokovani hormonalnim promjenama.
 
Fizički znakovi puberteta koje trebate pratiti kod svojih predtinejdžera uključuju:

- ubrzan rast
- pojavu dlaka ispod pazuha i na intimnim dijelovima tijela
- promjene u razvoju prsa kod ženske djece
- promjene glasa kod muške djece
- emocionalne promjene

"Djeca često žele više privatnosti, ne žele se presvlačiti pred drugima ili se grliti i maziti s roditeljima. Možda će htjeti više vremena za sebe", napominje dr. Wallace.

Ovo razdoblje može biti teško za djecu i važno je da im roditelji budu podrška. Slušajte dijete bez osuđivanja, dajte mu povratne informacije, pružite mu podršku bez izazivanja srama i omogućite mu da se izrazi kroz smijeh, plač, ljutnju ili bilo koju drugu emociju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo