21°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 23°C

19.06.2024 / 17:16 Kultura - Sarajevo, Tuzla...

Dani italijanskog filma širom BiH od 20. do 24. juna

Dani italijanskog filma širom BiH od 20. do 24. juna
Foto: Ambasada Italije
Dani italijanskog filma bit će održani i ove godine u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci i Mostaru u periodu od 20. do 24. juna. Program će biti realiziran u kinima Meeting point u Sarajevu, CineStar Mostar, Cineplexx Palas Banja Luka i CineStar Tuzla, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Dane italijanskog filma otvara film "Uvijek postoji sutra" Paole Cortellesi, u kinu Meeting point u Sarajevu.

Riječ je o rediteljici koja je već poznata bh. publici i koja je u dvostrukoj ulozi - rediteljice i protagonistkinje. Film je zabilježio uspjeh kod publike i kritike fokusirajući se na temu rodno uvjetovanog nasilja i rodne ravnopravnosti.

Revija se nastavlja komedijom “Rat djedova” Gianluce Ansanellija i historijskim filmom “Komandant” Edoarda De Angelisa zasnovanim na istinitoj priči iz Drugog svjetskog rata.

Za kraj, dokumentarac “Dah Sarajeva” Fabiane Antonioli i Andree D’Arrigo u sjećanje na solidarnost Italije, iskazanu za narod Bosne i Hercegovine tijekom rata. Rediteljica će prisustvovati projekciji zajedno s dvije protagonistkinje filma, nekadašnje stanovnice Sarajeva - Sandra Pašić i Sanja Bogičević.

(Vijesti.ba /FENA)

Izdvajamo