22°C
Mostar 27°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 20°C

19.06.2024 / 19:24 BiH - Posjeta Rumuniji

Helez potpisao sporazum o saradnju sa rumunskim ministrom Tilvarom

Helez potpisao sporazum o saradnju sa rumunskim ministrom Tilvarom
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez se danas u okviru drugog dana službene posjete Rumuniji sastao sa ministrom nacionalne odbrane Rumunije Angelom Tilvarom.

Helez je izrazio zadovoljstvo realizacijom sastanka što, kako je rekao, otvara mogućnost i prilike da se razgovara o odnosima dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Rumunije, naglasivši da su politički odnosi BiH i Rumunije izuzetno dobri i prijateljski.

Zahvalio je na dosadašnjoj podršci Rumunije evropskim integracijama BiH te izrazio očekivanje nastavka podrške, naročito u kontekstu dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU i NATO, rekavši da Rumunija kontinuirano daje vrijedan doprinos Misiji Althea EUFOR u BiH, našem partnerstvu sa NATO-om i EU koja donosi mnoge prednosti BiH.

Također je izrazito zadovoljstvo radom Ambasade Rumunije u BiH i posebno odličnom saradnjom s vojnim atašeom Rumunije u BiH koji je već treći mandat i doajen Asocijacije svih vojno-diplomatskih predstavnika akreditiranih u BiH, te izrazio želju da delegacija Ministarstva odbrane Rumunije posjeti BiH.

Sagovornici su također razgovarali i o trenutnim izazovima i dostignućima u BiH, ratnim sukobima u Ukrajini, ratu Izraela i Hamasa, regiji zapadnog Balkana i uticaju trenutnih svjetskih kriza na sigurnosnu situaciju u BiH.

U tom kontekstu, ministar je naglasio da za prevazilaženje trenutne situacije u svijetu i uspostave dugotrajne sigurnosti i stabilnosti BiH „za našu malu zemlju u centru Evrope nema bolje i razumnije opcije od pridruživanja euroatlantskoj porodici“.

Tokom susreta ministri su upriličili potpisivanje Sporazuma o odbrambenoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Rumunije.

- Izuzetno sam sretan što smo danas potpisali ovaj sporazum, što je znak naših prijateljskih odnosa. Njegovim potpisivanjem će se uspostaviti i urediti bilateralna saradnja BiH u području odbrane sa Rumunijom. Ovaj sporazum je izraz opredjeljenja dvije strane da razvijaju saradnju u području odbrane putem godišnjih programa i planova koji će se donositi i realizirati u narednim godinama - rekao je ministar Helez.

Također, ministri Helez i Tilvar su se sastali sa porodicom poginulog poručnika Remusa Branzana koji je izgubio život tokom misije u Goraždanskom koridoru, u BiH, 17. septembra 1996.

Oružane snage Rumunije tada su izgubile prvog vojnika u misiji nakon 1990. Bio je dio 10. inženjerijske brigade – 96. bataljona „Doktor Joseph Kruzel“, prvog rumunskog vojnog kontingenta koji je učestvovao u međunarodnoj mirovnoj misiji u BiH.

- Spomen-kamen podignut u čast rumunskog heroja u Goraždu je opomena da Međunarodne vojne misije uvijek predstavljaju rizik po život. Generacijama koje dolaze će svjedočiti o tome kolika je bila cijena uspostave mira u BiH i koliko je važno njegovo očuvanje - poručio je ministar Helez, saopćeno je iz MOBiH.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo