20.06.2024 / 19:27 Muzika i Film - Miami

Glumac Donald Sutherland preminuo u 88. godini

Glumac Donald Sutherland preminuo u 88. godini
Foto: Arhiva
Donald Sutherland, čija je glumačka karijera protegnuta na šest decenija, uključujući visoko priznate filmove poput "Don’t Look Now", M*A*S*H i Igre gladi, umro je u 88. godini života, javlja Guardian.

Umro je u Miamiju nakon duge bolesti, koju su potvrdili njegovi predstavnici.

Glumac koji se pojavio u više od 190 filmova i TV emisija nije osvojio veliku nagradu za bilo koju od njegovih filmskih uloga (i nikada nije bio imenovan za konvencionalni Oscar), ali je osvojio dva zlatna globusa za najbolji prateći akter za TV filmove građanima X (1996.) i Put do rata (u 2003). Sutherland je dobio počasni Oscar u 2017. godini.

Rođen u Kanadi 1935. godine, Sutherland je studirao inženjerstvo i dramu na Univerzitetu u Torontu i odlučio se preseliti u London 1957. godine kako bi se pridružio glumačkoj klasi na londonskoj akademiji muzike i dramske umjetnosti (Lamda).

Nakon niza malih uloga na britanskoj TV emisijama, uključujući Čovjeka, sveca i osvetača, kao i filmove kao što su Hork Horror fanatik i anthologija Anthology Horors užasa, Sutherland je u akcijskom filmu, kao Jedna od grupe zatvorenika obučavala se za opasnu misiju tokom Drugog svjetskog rata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo