19°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

21.06.2024 / 15:01 Ekonomija - Nakon nestanka struje

Lakić: Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije

Lakić: Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije
Foto: Vlada FBiH

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić ocijenio je povodom nestanka električne energije u Bosni i Hercegovini da se radi o preopterećenju mreže.

- Problem u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje dovelo je do nestanka struje i u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Svi napori usmjereni su ka što skorijem rješavanju navedenog problema i povratku električne energije u domove - kaže Lakić.

U pogon se, kaže, vraćaju federalne termoelektrane i hidroelektrane.

- Najbitnije je da vraćamo u pogon termoelektrane i hidroelektrane i pozdravljam sve napore koje elektrodistributivna preduzeća ulažu kako bi se čim prije normalizovala distribucija električne energije. Sistem se polako vraća. Struja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banja Luci, a polako se vraća i u sarajevska naselja. Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije. Za sada je sve pod kontrolom - naglasio je ministar.

Smatra da se iz ovakvih situacija mora i treba izvući važna lekcija.

- Ovo nam je prilika da shvatimo koliko nam je bitan sistem i trebamo raditi na njegovom unaprijeđenju - navodi se u Lakićevoj izjavi.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo